Kereső toggle

Kádár lelkiismerete

Megbánta-e tetteit élete végén a kommunista pártfőtitkár?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Időről időre felmerül az a feltételezés, mely szerint Kádár János a halálos ágyán megbánta tetteit egy papnak. A gyónás tényét Németh Miklós megerősítette, azt viszont senki nem tudja, hogy azon pontosan mi hangzott el.

 

„Mária néni engem hívott, hogy küldjem azt a papot, aki az Elnöki Tanács tagja volt, egy V. kerületi templom plébánosa. A pap később visszajelzett, volt Kádárnál” – emlékezett vissza a Magyar Hangnak adott interjújában Németh Miklós volt magyar miniszterelnök az ominózus napokra. Németh az interjúban úgy fogalmazott, Nagy Imre rehabilitációját követően Kádár „beleroppant a felelősségbe”, „Kádár és felesége a kertben, a bőröndökön ülve várták a letartóztatást”. Azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehetséges, hogy az egykori kommunista pártelnök élete végén valóban elszámolt-e Isten előtt a tetteivel, Borvendég Zsuzsanna történészt és Kornis Mihály írót kérdeztük.

Grósz puccsa volt Kádár utolsó beszéde

 

Borvendég Zsuzsanna, a Kádár-korszakot is kutató történész Kádár élete végén történő gyónásával kapcsolatban lapunk kérdésére úgy fogalmazott: „A gyóntatópap a gyónási titkot őrizte, vagy ha él még, akkor őrzi is. Tehát pontosan nem lehet tudni, mi hangzott el akkor és ott.”

Éppen ezért a történész szerint az a kérdés, hogy Kádár élete végén megbánta-e tetteit, folyamatosan nagyon érdekes részét fogják képezni a rendszerváltásnak. A kutatónak, elmondása szerint, komoly kétségei vannak afelől, hogy Kádár megbánta-e tetteit. „Azt gondolom, hogy Kádár Jánosnak valóban lehetett lelkiismeret-furdalása, valóban tisztában volt azzal, hogy amit ‘56 után művelt, az gyilkosság volt, nem politika” – fogalmazott.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: