Kereső toggle

Jönnek a szűk esztendők?

Újabb gazdasági válság előtt a világ

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kérdés kapcsán, miszerint lesz-e következő gazdasági világválság, a szakértők szinte mindegyike egyetért abban, hogy az igazi kérdés valójában nem is ez, hanem hogy mikor fog bekövetkezni. De vajon mi fogja kiváltani, és hogyan tudunk rá felkészülni?

 

Ha ma valaki beírja a ,,financial crisis” szót az internetes keresőbe, akkor több tucatnyi latolgató és elemző cikket fog találni a világ legnagyobb online közgazdasági és pénzügyi oldalaitól, melyek nem sok jót jósolnak a közeljövőre nézve. Igaz, 2011 óta gyakorlatilag állandóan téma egy következő gazdasági válság, és mindig valami más eseményben látják a kirobbanását, kezdve a görög adósságválságtól a 2011-es japán Tohoku földrengésen át a kínai lakáspiac és gazdaság helyzetéig. Egészen eddig elmaradt az újabb pénzügyi világégés, a spekulációk azonban egyre erősebbé és hangosabbá válnak, és egyre több, hagyományosan a válság előjeleként aposztrofált pénzügyi mutató és trend kezd egy újabb recesszió irányába beállni. 

Eufória és depresszió

 

Hogy konkrétan mi képes egy gazdasági válságot kirobbantani, arra több elmélet is létezik. Mint arra a korábbi gazdasági válságokat cikksorozatban elemző Pogátsa Zoltán közgazdász is rámutat, a jelenleg uralkodó neoklasszikus iskola például nem magyarázza a válságok kialakulását, nincs válságelmélete, az okfejtés szerint a piacok korrigálják magukat, és egyensúlyba kerülnek, nemcsak ők maguk, hanem egymással is, és a válságokat a gazdaságon kívüli tényezők hozzák létre (például aszályok, földrengések vagy a technológiai változások). A 2008-as válság kialakulását például az azt megelőző, már az előző évtizedekben megindult úgynevezett deregulációval magyarázták. Ennek a lényege az volt, hogy még az 1929-es válság után az amerikai kongresszus megszavazta a Glass–Steagall-törvényt, mely megtiltotta, hogy a kereskedelmi bankok befektetési ügyleteket hajtsanak végre és fordítva. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: