Kereső toggle

Greta élete és kora

Ökomessiást teremtett magának a zöld lobbi

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem áll messze a 16 éves svéd klímaaktivista lány attól, hogy mesébe illő történetét filmvászonra vigyék. Az ENSZ klímakonferenciájáig és a TIME magazin címlapjáig jutó Asperger-szindrómás tinédzser elmúlt bő egy éve igazi sikersztori is lehetne. Csakhogy éppenséggel nem az.

Greta Thunberg neve 2018 nyarán robbant be a köztudatba, amikor a tinilány elkezdett tüntetni a svéd parlament előtt, követelve a politikusoktól, hogy hatékonyabban lépjenek fel a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekben. Az azóta eltelt egy-másfél évben az aktivista szerepelt a legnagyobb lapok címlapján, találkozott Angela Merkeltől Barack Obamáig egy sor politikussal, és beszédet mondhatott Davostól New Yorkig számos helyszínen. Nem mindennapi „karrier” egy olyan lánytól, aki, állítása szerint, három különböző viselkedési zavarban is szenved.

Némaság, éhségsztrájk és mély depresszió

Greta egy nem mindennapi svéd családban nevelkedett fel, édesanyja az ország egyik legismertebb operaénekese, Malena Ernman. A lány mostani aktivizmusa miatt külön érdekesség az is, hogy apai vonalon távoli rokona az a bizonyos Svante Arrhenius, aki 1903-ban kémiai Nobel-díjat kapott. Ami most leginkább szembetűnő, hogy annak idején ez a svéd tudós vizsgálta az elsők között a szén-dioxid légkörbeli koncentrációjának hatását az éghajlatra és a „jégkorszakok kialakulására”. (Sőt, volt egy elmélete, mely szerint a világűrbe kikerülő spórák a fénynyomás hatására akár az életet is elterjeszthetik a világegyetemben.)

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: