Kereső toggle

Programozott ellenállók

Milyen politikai nézetei vannak a tech-elitnek?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A politikai öntudatra ébredt Szilícium-völgy gazdaságra és társadalomra gyakorolt befolyása évről évre nő. Washingtoni lobbijuk felülmúlja a Wall Streetét, de vajon milyen világot álmodnak maguknak?

 

A tech óriásokat politikai véleményekre gyakorolt hatásuk miatt jobb- és baloldalról is számos kritika érte az elmúlt időszakban. A liberálisnak tartott közösség nagyobb tartalomkorlátozást szeretne, míg a konzervatívok ugyanezt minimálisra csökkentenék.  Az online térben a jobboldal a saját bőrén tapasztalja, hogy milyen következményei vannak a vélemények súlyozásának és az ebből fakadó cenzúrának. A problémára számtalan példát találunk bármelyik tech óriás közelében, a legújabb véleménykorlátozási botrány most a Google körül robbant ki. A keresőcég vezérigazgatója, Sundar

Pichai tavaly decemberben az igazságügyi bizottságban zajló kongresszusi meghallgatásán állította, hogy kézi vezérléssel nem nyúlnak bele a Google keresési eredményeibe, azokat szigorúan az algoritmus hozza ki. Nyár közepére viszont ezt több Google-alkalmazott is cáfolta, kiszivárogtatva a Breitbartnak a cég belső levelezését. Ebből egyrészt az látszik, hogy léteznek a cégen belül fekete és fehér (tiltó/engedélyező) listák, például a

Google tulajdonában lévő YouTube a konzervatív (a Google szerint szélsőséges) figurák videói után hasonló témákban liberális véleményformálók tartalmait hozza fel.

Programozott ellenállók

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: