Kereső toggle

Megingott a hite a Hillsong sztárjának

Marty Sampsont nem győzték meg a saját dalai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb keresztény zeneszerzője  Instagram-üzenetében írta meg: többé nem tekinti magát kereszténynek. Marty Sampson, az ausztrál Hillsong gyülekezet zenésze néhány nappal később pontosított: azt állítja, hogy „nem tagadta meg” a kereszténységét, de elismerte, hogy hite „rendkívül ingatag alapon áll”.

Sampson – akit a National Review úgy mutatott be mint a „pop-kereszténység egyik vezető influenszere” – eredeti posztjában többek között azt írta: „Őszintén szólva kezdem elveszíteni a hitemet, és ez egyáltalán nem érdekel. Igazából most semmi nem zavar. Olyan boldog vagyok, és annyira békében érzem magam a világgal. Ez már kész őrület.” Indoklásként az ateista vitaoldalakról jól ismert kérdéseket idézett: „Miért van tele a Biblia ellentmondásokkal? Senki nem beszél erről. Hogyan lehet Isten a szeretet, miközben négymilliárd embert egy helyre zárna, csak azért mert nem hisznek benne? Senki nem beszél erről.” – írta Sampson, számos sikeres keresztény dal szerzője, és hozzátette, „már nem vagyok része ennek”.

Ez nem a „csak úgy hiszek” igazsága – írta Sampson. „A tudomány folyamatosan szaggatja minden vallás igazságát. Sok minden segít megváltoztatni az embereknek az életüket, nem csupán egyetlen fajta istenkép. Sok mindent kellene még mondanom, de számomra ez a valóság. Iratkozz le az oldalaimról, ha akarsz. Soha nem másokért éltem az életem. Csak azt tudom, hogy számomra mi az igaz, és most a kereszténységet csupán úgy tekintem, mint bármely más vallást” – írta.

A zenész posztjára egy ismert amerikai keresztény publicista, Michael L. Brown nyílt levelében válaszolt. Mint a The Christian Post című híroldalon megjelent cikkében írta, reméli, Sampsonnak lesz ereje arra, hogy „őszinte szívből, alázattal és szenvedélyesen keresse az igazságot, és mások is, akiben kérdések vannak, nyíltan feltárják ezeket”.

Brown cáfolta azt, hogy „senki nem beszél” a keresztény élet kihívásairól, vagy mindenki kerüli a nehéz intellektuális témákat, illetve nem foglalkozik a Biblia látszólagos ellentmondásaival és értelmezési problémáival. Brown arra bíztatta Sampsont, hogy ne féljen kérdéseket megfogalmazni, és kövesse nyugodtan az igazságot, amerre csak az vezeti őt. „Én is ezt teszem több mint 47 éve. Már hívő életem első napjaiban megkérdőjelezték rabbik a hitemet, valamint minden felsőoktatási tanulmányomat világi intézményben folytattam. Ennek is az eredménye, hogy teljes szívemmel, erőmmel és minden gondolatommal szeretem az Urat. Ő az Igazság Istene, és az Ő Igéje igaz” – írta Brown. „Ezért ne félj őszinte kérdéseket feltenni magadnak, és követni az igazságot, bárhova is vezet az. Csak ne felszínesen tedd ezt, és mindig Istent keresd először és mindenekelőtt. Mi pedig imádkozzunk Marty megtéréséért és helyreállásáért” – írta Brown.

Sampson a Christian Postnak egy közleményt küldött, amelyben reagált Brown levelére. Ebben azt írta, hogy valódi válaszokat szeretne adni a kérdésekre, de elismerte, hogy sok elemével küszködik annak a hitrendszernek, „ami az emberi közerkölccsel nagyon sok ponton összeegyeztethetetlennek látszik.”

„A legtöbb ember, ha rajta múlna, vajon nem megszabadítaná a világot a rákbetegség csapásától? Vagy más betegségektől? Akkor miért nem teszi ezt meg Isten? Természetesen van válasz erre a kérdésre, de az átlag keresztény életében nem sok időt tölt az ilyen dolgokkal. Az ilyen kérdéseket egyszerűen bent hagyják a »túl nehéz« feliratú kosárban” – írta Sampson.

A zenész, aki 16 éves kora óta tagja a Hillsong zenekarának, tisztázta, miszerint nem mondta, hogy „megtagadta a hitét”, de azt elismerte, hogy az „rendkívül ingatag alapon áll”.

„Tanulmányoztam és tanulmányozom vezető keresztény hitvédők és bibliatudósok érveit, valamint elég nyitott szemléletű vagyok ahhoz, hogy megfontoljam az ateista és más vallású vitapartnerek állításait – írta továbbá. – Ha az igazság igaz, akkor ez az én véleményemtől függetlenül is az marad. Ha kutatom, még világosabbá válhat az, hogy ez az igazság. Ha egy gyémántot közelebbről vizsgálunk, akkor derül ki a drágakő minősége. Amíg lélegzem, képes vagyok tanulni.”

Sampson hangsúlyozta, hogy bár régóta a Hillsong Gyülekezet tagja, véleménye csak a saját nézeteit tükrözi. „Ha valaha valamit kaptam a Hillsongtól, akkor azt, hogy kövessem a meggyőződésem. Úgy vélem, ők mindig a stabil pünkösdi tanítást osztották meg.”

„Nem lehet megfontolt véleményed, ha nem képzed magad. Ez betekintést adhat abba a gondolkodási folyamatban, amelyben most állok” – fejezte be üzenetét Sampson.

Egy kommentre válaszolva, amely azt firtatta, hogy valóban válaszokat keres-e vagy csak mentségeket, Sampson azt írta: „Tényleg válaszokat akarok. Nem akarok ítélkezni. Bárhogy is történik, ki vagyok én, hogy megítéljem?” – írta. Sampson számos jól ismert Hillsong-dalt írt, többek között Darlene Zschech és Joel Houston számára.

Olvasson tovább: