Kereső toggle

Harc a vallásszabadságért

Bibliai idézet miatt rúgták ki a sztársportolót

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hol van a határvonal az egyén szabad vallásgyakorláshoz való joga és a „másság” munkaszerződésekben megkövetelt tolerálása között – erről szól Ausztrália egyik legnépszerűbb rögbijátékosa és a sportolót alkalmazó szövetség munkaügyi pere.

 

„Részegek, homoszexuálisok, házasságtörők, hazugok, paráznák, tolvajok, ateisták és bálványimádók” a pokolra jutnak, ha meg nem térnek – intette követőit húsvéti Instagram-posztjában Israel Folau, a Bibliát idézve. Az ausztrál rögbisztár üzenete valóságos bombaként robbant: a liberális sajtó homofóbnak bélyegezte a sportolót, akit munkaadója, a klubok felett álló, 270 000 játékost tömörítő Rugby Australia megfenyegetett, hogy amennyiben nem vonja vissza állítását, felbontják vele többmilliós szerződését, és soha többé nem játszhat rögbit Ausztráliában. Erre Folau nem volt hajlandó, így kirúgták, az eset pedig az ausztrál választási kampányban is téma lett: egyházi vezetők levélben kérték a miniszterelnök-jelölteket, hogy biztosítsák a vallásszabadság törvény előtti védelmét. (Lásd: Az ausztrál csoda – Scott Morrison újraválasztása és a csendes többség. Hetek, 2019. május 24.)

A sportoló jogi útra terelte az ügyet, és miután a felek ügyvédei múlt héten nem tudtak peren kívüli megegyezésre jutni, várhatóan a bíróság tesz majd ítéletet a munkaügyi vitában. Ahogy Alan Jones, a Sydney-beli 2GB rádió népszerű konzervatív kommentátora megjegyezte, ez a per korunk egyik legmeghatározóbb kérdésére irányítja rá a figyelmet. Ugyanis jogilag tisztázatlan, hogy hol van a határvonal az egyén korlátozás nélküli, szabad vallásgyakorláshoz való joga (ami jelen esetben a bibliai idézetek közösségi médiában való megosztásában nyilvánult meg), illetve a „másság” cégek által munkaszerződésekben megkövetelt tolerálása között.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: