Kereső toggle

Kevés pénzzel, boldogan

Mi a latin-amerikaiak titka?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az évente kiadott globális boldogságindex után az emberek pillanatnyi közérzetét mérő Gallup-jelentés, a Global Emotions Report is megerősíti a latin-amerikaiak szubjektív jóllétét. Úgy tűnik, ez náluk inkább függ olyan belső értékektől, mint az emberi kapcsolatok vagy a vallásosság, semmint az anyagi helyzettől.

A 2006 óta folyó Global Emotions kutatás keretében a Gallup közvélemény-kutató intézet tavaly 140 országban 151 ezer embert kérdezett meg aktuális érzelmi állapotáról. Tíz kérdést tett fel arról, mennyiben élte meg pozitívan, illetve negatívan az előző napot: jól érezte-e magát; környezete tisztelettel bánt-e vele; mosolygott, nevetett-e; tanult vagy csinált-e valami érdekeset, vagy épp ellenkezőleg: voltak-e fizikai fájdalmai; haragudott, aggódott, szomorkodott vagy stresszelt-e valamin.

Bár globális átlagban még mindig azok vannak a legtöbben, akiknek sok pozitív megtapasztalásuk volt, a negatív tapasztalatok aránya soha nem volt olyan magas, mint most és 2017-ben. A megkérdezettek több mint 70 százalékát érték pozitív élmények, míg a tavalyi 30 százalékos negatív tapasztalati átlag rekordnak számított a kutatás eddigi 12 éve alatt. Kiderült, hogy 2018-ban világszerte minden eddiginél szomorúbbak, dühösebbek voltak az emberek, és tovább növekedett a félelem. Bár a stressz valamelyest csökkent, a legproblémásabbak e tekintetben az amerikaiak és a mediterrán népek, azaz a görögök, albánok, olaszok, portugálok voltak.

Európában hagyományosan a legpozitívabban az észak-nyugati országokban – Dániában, Hollandiában, Svédországban, Norvégiában, az Egyesült Királyságban – érzik magukat az emberek. A jelentés megállapítja, hogy a legnegatívabb érzelmek érthető módon a háborús konfliktuszónák lakóira voltak jellemzőek. Ide tartozik például Afganisztán vagy az afrikai országok egy része, úgymint Csád, Nigéria, Sierra Leone. Hazánk nagyjából átlagos kedélyűnek mondható, bár mosolyból szűkölködünk, és a kelleténél többet stresszelünk.

Ami viszont az egyik legnagyobb talány, hogy a szubjektív jóllét tekintetében (legyen szó akár a World Happiness Index, akár a Global Emotions Report adatairól) tartósan a latin-amerikai térség áll az élen, lekörözve az észak-európai országokat is – annak ellenére, hogy ezekben az országokban jelentős a szegénység, és gyakoriak az erőszakcselekmények. Az abszolút első helyen Paraguay áll, amely világszerte a legmagasabb pozitív élményindex pontszámmal rendelkezik, majd Guatemala, Mexikó, Salvador, Honduras következik a világranglistán. Ezekben az országokban „a világon mindenki másnál többet nevetnek, mosolyognak és örülnek” az emberek, miközben a harag, stressz, félelem vagy a fájdalomérzet alacsony, legfeljebb átlagos.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: