Kereső toggle

A női meddőség etikus orvoslása

Hormonkezelés helyett önismeret

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az abortusz, a hormonális fogamzásgátlás és a lombikkezelés természetes alternatíváját kínálja a FEMM Health program. Kulcsa a nők intim egészségtudatossága, miáltal eredményesebbé tehető a meddőségkezelés, esélyesebbé a természetes megtermékenyülés, és megvalósítható a természetes fogamzásgátlás biztonsága is.

Leginkább a meddőség problematikája kapcsán merül fel mind gyakrabban hazánkban is az amerikai katolikus szakorvosok által kidolgozott NaProTechnológia módszer (a szó az angol Natural Procreative Technology rövidítése). Ez a viszonylag új reprodukciós tudomány a helyes diagnosztikát és a hatékony gyógyítást helyezi fókuszba olyan, jellemzően hormonális eredetű panaszok esetén, mint a meddőség, a vetélések, a koraszülések, a gyermekágyi depresszió, a petefészekciszták vagy a legkülönfélébb menstruációs zavarok. Szakértők szerint különösen indokolt a körültekintő orvoslás manapság, amikor világszerte elterjedt a hormonzavarok fogamzásgátlókkal való tüneti kezelése vagy az IVF-kezelések (művi megtermékenyítések) futószalagszerű alkalmazása.

„Néhány évvel ezelőtt néhány vizsgálat után azt mondta nekünk több orvos, hogy nem találnak magyarázatot a gyermektelenségünkre. De ha babát szeretnénk, menjünk lombikra. Ezt több okból sem tudtuk elfogadni, ezért más megoldást kerestünk” – írja a termekenyvagy.hu portál létrehozója, Schaffler Orsolya, aki maga is megtapasztalta a NaProTechnológia hatékonyságát.  Hozzáteszi: „Nagy örömünkre néhány éve már Magyarországon is egyre többet lehet hallani erről a természetes helyreállító orvosi módszerről, amely a női szervezet által küldött »jelekre« hatványozottan odafigyel, és a női ciklussal összhangban, ezekre a biológiai »jelekre« építve diagnosztizál és gyógyít. A Natural Procreative Technology segítségével hatékonyan feltárható és kezelhető a meddőség oka, ami hozzásegíti a párt egy természetes foganáshoz.”

A módszer sikeressége a hivatkozott szakirodalom szerint – a meddőség okától függően – 40 és 80 százalék között mozog.

A maga nemében úttörő NaProTechnológia alapelveit követő, legjelentősebb orvoslási irányzatok egyike a FEMM (Fertility Education & Medical Management) program. Igazgatója, Anna Halpine nemrég járt Budapesten abból az alkalomból, hogy harminc magyar nőgyógyásznak és endokrinológusnak tartottak immár második alkalommal tanfolyamot, valamint 12 FEMM-oktatót képeztek ki.

A komplex program részben az orvosok továbbképzését, részben a nők egészségnevelését célozza: az oktatók a módszer iránt érdeklődő hölgyeket megtanítják arra, miként kövessék figyelemmel a menstruációs ciklusaikat, testük milyen jelzéseire figyeljenek. A nőket ciklusaik monitorozásában immár a FEMM Health nevű applikáció is segítheti, amely hamarosan magyar nyelven is elérhető lesz. Az általuk hónapokig rögzített információk alapján a FEMM-orvosok a legújabb kutatások és protokollok segítségével dönthetnek a laboratóriumi, ultrahangos és egyéb vizsgálatok szükségességéről, illetve a megfelelő diagnózisról és a kezelésről. (Nem mellesleg az egészségtudatos magatartás, pontosabban az önmegfigyelés révén a nők megismerhetik testük hormonális működését, peteérési időszakaikat, s ennek alapján párjukkal együtt megvalósíthatják a természetes fogamzásgátlást, illetve családtervezést, miáltal több tervezett baba jöhet világra, és csökkenhet az abortuszok száma is.)

Anna Halpine a Párbeszédek Házában tartott előadásán hangsúlyozta: a FEMM-orvosok a hormonális eredetű zavaroknak nem a tüneti, hanem az oki kezelésére törekszenek. Példaként hozta fel, hogy az ösztrogén- és a progeszteronszint alakulása nemcsak a termékenység szempontjából meghatározó, hanem kihat többek között a vércukorszintre, a véralvadásra, illetve tinédzserkorban a csontok és az agy fejlődésére is.

„Nagyon összetett és bonyolult a női ciklus, s ha meg akarjuk találni a különféle problémák gyökerét, akkor egy tucat hormont meg kell vizsgálnunk. De ezt a nők szeretik, mert úgy érzik, valaki teljes egészében vizsgálja meg őket, az egész képet egyben szeretné látni, és érdemben gyógyítani. S ha meggyógyítjuk a testet, akkor a lélek is gyógyul” – hangsúlyozta Halpine, megjegyezve, hogy manapság a fogamzásgátlókat az esetek harmadában valamilyen nőgyógyászati panaszra írják fel. Ezáltal csak elnyomják a hormonok működését, amit jól tükröz, hogy míg egy nő normális peteérési időszakát jellegzetes hormonszintváltozások kísérik, addig a fogamzásgátló szedése során egy tartósan magas hormonszint figyelhető meg.

„Ha össze akarom foglalni a különbséget a hagyományos meddőséggyógyításhoz képest, akkor leegyszerűsítve azt kell mondanom, hogy a jelenlegi orvosi megközelítés tulajdonképpen mindent előkészít arra, hogy a lombikprogramba bekerüljön valaki azért, hogy gyermekáldáshoz jusson” – fejtette ki hozzászólásában Tolnay Lajos, a Budai Irgalmasrendi Kórház nőgyógyász főorvosa, aki tavaly maga is részt vett a FEMM-képzésen. Hozzátette: ma már tudományosan is beigazolódott, hogy az egészséges női ciklus megvalósulásának többféle feltétele van, és olyan életmódbeli változások alakultak ki, amelyek felborítják a természetes női ciklust, és a meddőség sokszor ezeknek kapcsán jön létre.

„Gondoljunk arra, hogy sokkal több szénhidrátot fogyasztunk, mint kellene, leszoktunk a napi 3-4 étkezésről, és sokszor csak egyszer eszünk naponta, ami hirtelen megemeli a vércukorszintet. Ez egy nő számára azt jelenti, hogy tartósan megemelkedik az inzulinszintje, ami gátolja a természetes ovulációt, s a ciklus közepén ezért nem jön létre peteérés. Idővel azt veheti észre, hogy átalakul az anyagcseréje, megjelennek olyan hormonok, amiknek nem kellene, például androgén férfi nemi hormonok, amitől pattanásai lesznek, elkezd szőrösödni, mélyülhet a hangja, elmarad a vérzése, nem esik teherbe. Mi megpróbáljuk a köztudatba behozni azt, hogy van ennek természetes gyógyítási módszere. Egyrészt ki kell találnunk a vizsgálatok alapján, hogy pontosan mi van az ovuláció hiányának hátterében, másrészt javaslatokat teszünk arra, hogyan lehet ebből a helyzetből kikerülni. Így nem kell a lombikra mennie, amiből ma egyetlen beavatkozás a legnagyobb állami támogatás mellett is egy házaspárnak ötszázezer forintjába kerülhet. Nem beszélve arról a terhelésről, amit a nők kivizsgálása, kezelése jelent, annak kockázatával együtt, amit ezek a beavatkozások jelentenek. Tehát mi viszonylag egyszerű gyógyszerekkel helyre tudjuk állítani például a prolaktinnak, azaz a tejelválasztási hormonnak vagy a pajzsmirigyhormonnak a mennyiségét, ami nagyságrendekkel kevesebb pénzbe kerül, mint a lombikprogramok támogatása” – magyarázta Tolnay Lajos.

A FEMM program nemcsak a meddőség problémájának természetes orvoslásáról szól, hanem egyben a hormonális fogamzásgátlást és a biztonságos abortuszhoz való jogot propagáló befolyásos nemzetközi szervezetek, így a Center of Reproductive Rights (Reproduktív Jogok Központja) vagy az International Planned Parenthood Federation (Tervezett Szülőség Nemzetközi Szervezete) tevékenységére kidolgozott válasz is. Anna Halpine előadásában kitért arra, hogy a „nők szexuális és reproduktív egészségéről és jogairól” szóló viták, akárcsak az alapvető jogokról szóló diskurzus, manapság a fogalomhasználatról szólnak. Mivel a nemzetközi egyezmények és programok szövegeit különböző NGO-k manipulálni igyekeznek, így merülhet fel például az élethez való jogként az abortuszhoz való jog. Halpine arra is emlékeztetett, hogy a meglehetősen önkényesen értelmezett ENSZ-előírások betartásán őrködő szervezetek mögött igen jelentős gazdasági érdekeltségek állnak – így válhat a nők egészsége politikai kérdéssé.

Anna Halpine 1999-ben, 21 évesen a World Youth Alliance (WYO) szervezet alapítójaként vált ismertté, miután egy ENSZ-konferencián kiállt a konzervatív értékrendet valló fiatalok nevében olyan érdekképviseletek ellen, melyek az ifjúság abortuszhoz való jogának és szexuális jogainak elismerését, valamint a szülői felügyelet eltörlését követelték világszerte. A WYO, amely azóta is tevékenyen részt vesz az ENSZ, az EU és az Amerikai Államok Szervezetének munkájában, a megfelelő programok és irányelvek hiányát látva dolgozta ki a női reprodukciós egészség és az iskolai szexuális nevelés programját. Ez a nem kívánt terhességek, a családtervezés vagy a szexuális felvilágosítás alacsony szintjének problémáját úgy közelíti meg, hogy minden vonatkozásban az egyén méltóságának tiszteletét tartja szem előtt – a fogantatástól egészen a halál pillanatáig. A Human Dignity Curriculum (HDC) elnevezésű oktatási segédanyagot, amely az önismeretet számos aspektusból fejleszti, hazánkban a közeljövőben tíz iskolában vezetik be kísérleti jelleggel.

Olvasson tovább: