Kereső toggle

Tarolt a hőseposz

A Bosszúállók transzhumanista tanmeséje

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Marvel-filmek esetében nem ritka a dollármilliárdokban mérhető kasszasiker, ám legújabb alkotásuk, úgy tűnik, lassan minden rekordot megdönt. A fantáziagyár azonban nem csak a szórakoztatásban mesteri; sikerrel adja át a posztmodern eszmerendszer legjavát.

A bő két hete mozikba robbant Bosszúállók: Végjáték  már most minden idők második legnagyobb bevételét termelő filmje lett (egyelőre a pont tízéves Avatar a listavezető). Az alkotás egyedülálló a tekintetben, hogy az elmúlt 11 év során megalkotott 21 film történeti ívét zárja le – mesterien szerkeszt egybe több tucat fontos szereplőt, helyszínt és történeti szálat egy grandiózus mozieposzban.

A poptemplom

Az intergalaktikus kaland 2008-ban, azóta szinte már unalmassá váló Földünkön kezdődött el a Robert Downey Jr. által játszott Vasemberrel. Aligha láthatták előre azt a dömpinget, ami ezt követte. Azóta folyamatosan ugrálunk térben és időben, hogy újabb és újabb hősöket, antihősöket és gonoszokat ismerjünk meg. A popkultúra külön szentélyt avatott a Marvel képregényhőseinek, amibe egyre több lelkes rajongó téved be. Mert a Marvel-gépezet sikere nem csak nagyszabású történeteknek köszönhető: precízen és empátiával kidolgozott karakterek, egymásba ívelő történetfüzérek, lebilincselő humor és intuíció is kellett (ami nem kifejezetten nehéz, ha a nézők tálcán kínálják keresett és keresetlen véleményeiket a közösségi média bugyraiban).

És most az összes eddig megismert történeti ívet, amelyeket az előző részben, a Végtelen háborúban egy tető alá rántottak, a csúcsra járatják. (Éppen ezért, aki eddig nem volt képben, nem fog semmit sem érteni vagy élvezni ebből a filmből.) A legendárium alapvetően az úgynevezett Végtelen Kövek köré épül – ezek a világ alapvető elemeit (tér, idő, hatalom, valóság, elme és a lélek) uralják, s így gyakorlatilag korlátlan erőt biztosítanak azok birtokosának (már ha maga túléli a mágikus szuperkavicsokkal való érintkezést). A mostani film iránti felfokozott várakozás alapja, hogy a Végtelen háború a korábbiakhoz képest egyedülálló módon nem a jók győzelmével zárult: Thanos, a főgonosz űrtitán mindegyik követ megszerzi, és végrehajtja a szabadkőműves álmot: a világegyetem népességének drasztikus csökkentését. Egészen pontosan egyetlen csettintéssel eltünteti a mindenség összes létezőinek felét. Ezzel a drámai, szinte arculcsapó moziélménnyel zárult az előző rész, amely során a nézők szeme láttára porladtak szét kedvenc hőseik a képernyőn. Kétségbeesett várakozás övezte tehát a most piacra dobott alkotást – hogy van-e megoldás egy ilyen kataklizmára?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: