hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért van olyan távol az EU az emberektől?
Demokratikus szakadék

2019. 05. 03.
Az Európai Unió az életünk egyre több területébe szól bele, mégsem az általunk választott politikusok hozzák a döntéseket. A kiábrándulás egyre nő, az uniós bürokrácia viszont nem hallja meg a kritikákat.

Ahány ember, annyiféle értelmezése van az Európai Uniónak. Sokaknak a határok megnyílását, másoknak a külföldi tanulás lehetőségét, anyagi biztonságot, szabad piacot, de vannak olyanok is, akiknek bürokratikus rendszert, és a szuverenitás feladását jelenti ez a társulás.

Ilyen teljesen ellentétes álláspontok között nehéz megfogalmazni, mi is valójában az európai integráció. Andrew Williams brit jogtudós szerint „az Európai Uniót lehetetlen bárhova besorolni. Olybá tűnik, mintha alakváltó karaktere volna. Az egyik pillanatban nem­zetközi szervezet, s a következőben már államalakulat van készülőben.” Az uniós jogot vizsgáló nemzetközi szakértők, Jo Hunt és Jo Shaw közös írásában egy állandóan változó folyamatnak látja: „végül is maga az Európai Unió sem más, mint egy folyvást megvalósuló politika”.

Ezek a meghatározások is jól mutatják, hogy kívülről az EU egy nagyon bonyolult politikai szervnek tűnik, nehezen érthető döntéshozatallal. Éppen ezért az Európai Unió és polgárai közötti szakadék egyik legfőbb oka az uniós döntéshozatali rendszer átláthatatlansága, valamint az, hogy a legtöbb intézménye mögül hiányzik a polgárok felhatalmazása. Ezt a két jelenséget csak tetézi, hogy a mai napig nem sikerült megfelelően kommunikálni az EU motivációit és szerepét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!