Kereső toggle

A liberalizmus megmentője?

Čaputová megválasztásának jelentősége

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Toronymagasan, de rekordalacsony részvétel mellett győzött Zuzana Čaputová a szlovák elnökválasztáson. Ez azt mutatja, hogy a politikai újonc jogásznő sokakat meg tudott szólítani, bár a többség számára egyik jelölt sem volt igazán támogatható.

 

Szlovákia újonnan megválasztott köztársasági elnöke, a 45 éves Zuzana Čaputová Bazinban (Pezinok) született. A Comenius Egyetem jogi karán végzett 1996-ban, és a bazini önkormányzatnál helyezkedett el jogi asszisztensként. 1998 körül kezdte el felkarolni a város közelében működő hulladéklerakó elleni harcot. Az emberek tájékoztatása mellett a jogi lépéseket a Via Iuris („jogi úton”) nevű civil szervezeten keresztül intézte, a Greenpeace-szel pedig a kampány kialakításán dolgozott együtt. A Via Iuris elsősorban környezetvédelmi témákban tevékeny nonprofit szervezet, honlapja szerint fő profilja a fenntartható gazdasági alternatívák támogatása és megmozdulások kezdeményezése annak érdekében, hogy „a polgárok beleszólhassanak az életüket érintő döntésekbe” – ez utóbbi természetesen azon túl, amire a demokratikus választások egyébként keretet adnak.

Amikor 1999-ben kiderült, hogy a régi szemétgyűjtő mellett egy újat akarnak kialakítani, a baziniak petícióban fordultak az Európai Parlamenthez, arra hivatkozva, hogy a lakott helyen létesítendő hulladékmegsemmisítő sérti az aarhusi egyezményben garantált, egészséges környezethez való alapvető jogaikat. A több szinten zajló jogi csatározás 14 évig húzódott; a szlovák Legfelsőbb Bíróság végül 2013-ban visszavonta az építkezésre szóló engedélyt. Čaputová fáradozásaiért 2016-ban Kaliforniában átvehette „a környezetvédelem Oscarjaként” aposztrofált Goldman-díjat.

A bazini szemét viszont a sikersztori ellenére probléma maradt, amit a város a közeli Szencre testált át. Az ottaniak természetesen nem örültek, hogy éppen náluk landol másnak a hulladéka, ráadásul egy járási központé, ahol az aktivisták közbelépése nélkül az övéknél modernebb szeméttároló épült volna.

Čaputová a Via Iuris egy másik kezdeményezésébe, a Mečiar-amnesztiák eltörlése érdekében folytatott aláírásgyűjtésbe is aktívan bekapcsolódott. (Vladimír Mečiar 1998-ban miniszterelnökként kegyelemben részesített olyan személyeket, akik részt vettek ifj. Michal Kováč – az önálló Szlovákia első köztársasági elnökének a fia – elrablásában.) 2017 szeptemberében kilépett a jogvédő szervezet csapatából, és hamarosan csatlakozott a két hónappal később megalakult Progresszív Szlovákia párthoz, amelynek az alelnöke lett.

A brit The Guardian szerint Čaputová példaképe Gandhi és Václav Havel; a lap a villámgyors felemelkedését is a tőlük merített, tisztességet és kulturált politizálást hangsúlyozó üzenetének tulajdonítja.

Sok összetevős győzelem

Egy ilyen szintű dobbantáshoz azonban ennél jóval többre is szükség volt. A politikán kívülről érkező, új arcként kampányoló Čaputová azt állítja, Ján Kuciak 2018. februári meggyilkolása és az azt követő tömegmegmozdulások hatására döntött úgy, hogy indul a választáson. Az újságíró politikusok maffiakapcsolatait, valamint európai mezőgazdasági alapok körüli csalásokat készült leleplezni, amikor a menyasszonyával együtt megölték.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: