hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A román centenárium árnyoldala
Avram Iancu nemzeti hős vagy véreskezű gerillavezér?

2019. 03. 22.
A román nemzeti törekvések első képviselői azok Az erdélyi fiatalok voltak, akik 1848 tavaszán maguk is a változásokért kiáltottak, és rokonszenveztek a magyar függetlenségi mozgalom céljaival. A legismertebb közülük Avram Iancu – aki azonban az erdélyi magyarság szemében valódi tömeggyilkos.

A Zarándi-hegységben, Brádtól nem messze fekszik Chebe, vagy Cebebánya. Az egykor hírhedt és igen népes település aranybányászata miatt vált a környék egyik legnagyobb központjává. Mára azonban az arany helyett a románság nemzeti büszkeségének jelképe. Itt található Horea híres tölgyfája. A fa ágai levágva, belseje betonnal kiöntve, acélsodronyokkal megerősítve. 1784 őszén itt intézett szózatot követőihez az egykori parasztvezér, Vasile Ursu Nicola, azaz Horea, fellázadva a császár és a magyar nemesség elnyomása ellen. Közvetlenül a fa mellett nyugszik Avram Iancu, akit egykori felkelőinek tiszti kara helyezett itt végső nyugalomra.

A román nemzeti gondolkodás két hősének emléket állító tölgy legendája ma a román történetírás két alappillérének számít, de míg Horea az osztrák császárság áldozataként végezte, addig Avram Iancu utolsó éveit megőrülve, alkoholista csavargóként töltötte. Élete vége jól jelzi, hogy a történelmi, nemzeti hősök csak a haláluk után kapják meg a pátoszt, ami fölénk emeli őket – ám ugyanez az ember lehet mások szemében tömeggyilkos is.

Az 1848 tavaszán Európán végigsöprő forradalmak eszméi Erdélyt is elérték, bár az ott forradalmárnak tartott fiatal értelmiségiek jóval árnyaltabban fogalmazták meg a változás iránti igényeiket. „A helyi közigazgatás mindenütt a helybeli lakosság anyanyelvén folyjék – követelték a jórészt liberális eszmék iránt rajongó ifjak, és ennek a feltételnek a megvalósulásától tették függővé, hogy támogassák-e Magyarország és Erdély egyesülésének az ügyét” – mondta Nagy Árpád, kolozsvári történész.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!