Kereső toggle

Yeezytől Jézusig?

A Kanye West-sztori

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Világhírű rapper és producer, divattervező, botrányhős, hangos Trump-támogató, holott ő maga soha nem szavazott senkire, és bevallása szerint újjászületett keresztény. Kanye West portréja.

David Letterman a My next guest need no introduction című beszélgetős műsorát idén Kanye Westtel nyitotta. És valóban, Kanye (becézve „Yeezy”, „Ye”) nem igényel bemutatást.

Zenei teljesítményét jól mutatja, hogy huszonegyszer kapott Grammy-díjat. A celebhírek iránt fogékonyak leginkább botrányos beszólásairól (savazta már Taylor Swiftet, de George W. Busht is színpadról), reality-sztár feleségéről vagy Donald Trump iránti elköteleződéséről ismerik. Ha valaki látott már tömegeket sorban állni egy-egy cipőbolt előtt, akkor jó eséllyel a Kanye alkotta Yeezy sneakerekről lehetett szó. A Forbes 100 legjobban fizetett sztárja összeállításban harmadik helyen szerepel – csak a legutóbbi pénzügyi évben 150 millió dollárt keresett. A média kereszttüzébe most mégsem ezek, hanem új gospelalbuma és ezen megvallott keresztény hite miatt került.

Kezdeti sikerek

A 42 éves zenész középosztálybeli családból származik – ez későbbi karrierjében akadályt is jelentett, hiszen a rapperek klasszikusan a társadalom alsóbb osztályaiból kerülnek ki, és ezt az életérzést igyekeznek átadni a zenében. Ehhez képest Yeezy lett az első „rózsaszín pólós” rapper, aki az iskolából való kibukásról, GAP-üzletben eltöltött idejéről és más, hétköznapi dolgokról kezdett el énekelni.

Kanye a Georgia állambeli Atlantában született, szülei hároméves korában elváltak, ekkor az anyjával, Dondával Chicagóba költözött. Donda West főiskolai irodalomtanárként dolgozott, gyakorló kereszténynek tartotta magát. Apja, Ray volt a The Atlanta Journal Constitution című napilap első fekete fotóriportere. Emellett a híres-hírhedt Black Panther (Fekete Párduc: afroamerikaiak által a 60-as évek elején alapított, társadalmi igazságtalanságok ellen fellépő félkatonai szervezet) tagja volt. West a szüneteket apjával töltötte, akivel elmondása szerint sok mindenben hasonlítanak, főleg habitusukban. „Ugyanaz a genetikai kódolásunk. Tőle láttam, hogyan kell az igazságtalanságra reagálni. Mindig is olyan fickó volt, aki kivette a beszélő kezéből a mikrofont, ha épp nem tetszett neki, amit mond. Mondjuk ő nem volt olyan híres, mint én, ezért kevesebb gondja is volt ebből” – jellemzi apját Kanye, utalva saját 2009-es botrányára, amikor az MTV-díjátadón Taylor Swift kezéből kiragadva a mikrofont azt hangoztatta, hogy a díj Beyoncénak járna.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: