Kereső toggle

Yeezytől Jézusig?

A Kanye West-sztori

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Világhírű rapper és producer, divattervező, botrányhős, hangos Trump-támogató, holott ő maga soha nem szavazott senkire, és bevallása szerint újjászületett keresztény. Kanye West portréja.

David Letterman a My next guest need no introduction című beszélgetős műsorát idén Kanye Westtel nyitotta. És valóban, Kanye (becézve „Yeezy”, „Ye”) nem igényel bemutatást.

Zenei teljesítményét jól mutatja, hogy huszonegyszer kapott Grammy-díjat. A celebhírek iránt fogékonyak leginkább botrányos beszólásairól (savazta már Taylor Swiftet, de George W. Busht is színpadról), reality-sztár feleségéről vagy Donald Trump iránti elköteleződéséről ismerik. Ha valaki látott már tömegeket sorban állni egy-egy cipőbolt előtt, akkor jó eséllyel a Kanye alkotta Yeezy sneakerekről lehetett szó. A Forbes 100 legjobban fizetett sztárja összeállításban harmadik helyen szerepel – csak a legutóbbi pénzügyi évben 150 millió dollárt keresett. A média kereszttüzébe most mégsem ezek, hanem új gospelalbuma és ezen megvallott keresztény hite miatt került.

Kezdeti sikerek

A 42 éves zenész középosztálybeli családból származik – ez későbbi karrierjében akadályt is jelentett, hiszen a rapperek klasszikusan a társadalom alsóbb osztályaiból kerülnek ki, és ezt az életérzést igyekeznek átadni a zenében. Ehhez képest Yeezy lett az első „rózsaszín pólós” rapper, aki az iskolából való kibukásról, GAP-üzletben eltöltött idejéről és más, hétköznapi dolgokról kezdett el énekelni.

Kanye a Georgia állambeli Atlantában született, szülei hároméves korában elváltak, ekkor az anyjával, Dondával Chicagóba költözött. Donda West főiskolai irodalomtanárként dolgozott, gyakorló kereszténynek tartotta magát. Apja, Ray volt a The Atlanta Journal Constitution című napilap első fekete fotóriportere. Emellett a híres-hírhedt Black Panther (Fekete Párduc: afroamerikaiak által a 60-as évek elején alapított, társadalmi igazságtalanságok ellen fellépő félkatonai szervezet) tagja volt. West a szüneteket apjával töltötte, akivel elmondása szerint sok mindenben hasonlítanak, főleg habitusukban. „Ugyanaz a genetikai kódolásunk. Tőle láttam, hogyan kell az igazságtalanságra reagálni. Mindig is olyan fickó volt, aki kivette a beszélő kezéből a mikrofont, ha épp nem tetszett neki, amit mond. Mondjuk ő nem volt olyan híres, mint én, ezért kevesebb gondja is volt ebből” – jellemzi apját Kanye, utalva saját 2009-es botrányára, amikor az MTV-díjátadón Taylor Swift kezéből kiragadva a mikrofont azt hangoztatta, hogy a díj Beyoncénak járna.

10 éves korában anyjával Kínába költöztek – egy interjúban elmondta, hogy az ott látottak a mai napig meghatározzák a gondolkodásmódját. „Kitágították az elmémet, rájöttem, máshogy is lehet gondolkozni, mint ahogy a média az amerikaiakat programozza.”

Miután visszatértek, Kanye befejezte a gimnáziumot, és fel is vették a Chicagói Egyetemre – mivel már tanulmányai közben aktívan zenélt, nem tudott a tanulásra is koncentrálni, és a rossz jegyei miatt kicsapták.

Zenei munkáját producerként kezdte: olyan világsztároknak gyártott beateket, mint Jay-Z, Alicia Keys vagy Ludacris. Kanye viszont nem érte be ennyivel: rapperként akart érvényesülni. A legjobb anyagait ezért még Jay-Z-nek sem adta oda – sokan nevettek is rajta, hiszen még saját cége sem támogatta rapperként, mivel nem rendelkezett megfelelő háttérsztorival, és annyira tehetségesnek sem tartották.

Az áttörés 2002-ben jött, amikor is egy autóbalesetben súlyosan megsérült, az állkapcsát dróttal kötözték össze – ekkor született a Through the wire című száma, amit összeabroncsolt szájjal énekelt fel. Ezt követően jelent meg nagysikerű első albuma, a The College Dropout 2003-ban – ami után sorra jöttek a slágerei.

Ahogy híresebb lett, megosztó személyisége is egyre nagyobb figyelmet kapott. 2005 szeptemberében egy hurrikán áldozatainak tartott koncerten eltért az előre megírt szövegétől, és bemondta, hogy „George Bush nem törődik a fekete emberekkel”. A megjegyzés egészen a Fehér Házig eljutott – ezt Bush elnök később a hivatali ideje „legvisszataszítóbb pillanatának” nevezte. West következő nagy felháborodást kiváltó tette az volt, amikor töviskoszorúban, véres ábrázattal, a messiási passiót megjelenítve szerepelt a Rolling Stone címlapján 2006-ban.

Töréspont

Sorra zsebelte be a díjakat, karrierje szárnyalt felfelé, amikor is 2007-ben édesanyja egy műtétet követő szívelégtelenségben váratlanul meghalt. Kanye teljesen maga alá került – próbálta zenével feldolgozni a tragédiát, sikertelenül. Erről az időszakról a napokban beszélt a Female First nevű lapnak, ahol őszintén beismerte, hogy ötéves korától pornófüggő, amire anyja halála csak ráerősített: „Ötéves voltam, amikor édesapám az asztalon felejtett egy Playboy magazint, ez pedig az egész eddigi életemre hatással lett. Egyenes út vezetett a pornófüggőségemhez. Gyerekkorom óta azzal küzdök, hogy leszokjak erről. Természetesen Isten nagy segítségemre volt, hogy néhány dolgot legyőzzek az életemben, ám ezt a függőségemet még nem sikerült.”

A divat irányába 2009-ben nyitott, amikor is a Nike-val együttműködve elindította az Air Yeezy-t. Hatalmas sikereket értek el, de mivel nem fizettek neki kellő jogdíjat, 2013-ban az Adidashoz pártolt, megalkotva az Adidas Yeezy-t. Az együttműködés azóta is töretlen – az üzleti modell lényege, hogy csak korlátozott számban dobják piacra a cipőket, ezért sokkal exkluzívabbnak számítanak, és többet is hajlandóak fizetni érte az emberek.

Anyja halála után magánélete is válságba került: felbontotta jegyességét Alexis Phifer tervezővel, akivel 2002 óta alkottak egy párt. Sokáig ezen a területen nem jutott egyről a kettőre. Kim Kardashiannal – régóta tartó barátságuk után – 2012-ben kezdett el randevúzni, 2014-ben pedig feleségül is vette a reality sztárt. Négy közös gyermekük született.

2016-ban jött egy újabb mélypont: mentális összeomlás miatt pszichiátriára kellett szállítani a zenészt, ahol bipoláris személyiségzavarral diagnosztizálták.

A következő nagy közfelháborodást Donald Trump nyílt támogatása váltotta ki. David Lettermannek adott interjújában elmondta, hogy ő maga nem szavazott Trumpra (hiszen még soha sem szavazott), de mélységesen felháborítja, hogy a liberálisok meghurcolnak másokat a véleményük miatt. Szerinte ez olyan, mint amikor gimiben megvernek valakit, mert rossz sapka van rajta.

Yeezytől Jézusig

A mostani hírverés viszont az új, gospelnek szánt albuma miatt alakult ki körülötte (Jesus is King). Több rajongót és a média nagy részét megdöbbentette, hogy a pár éve még szövegeiben durván trágár Kanye most újjászületéséről és Jézusról beszél. Istennel és a hittel való kapcsolata azonban korántsem újszerű, egész pályáját végigkísérte.

Már az első albumán szerepelt a Jesus Walks című száma, melyet később több átdolgozásban is kiadott. Karrierje elején azt tanácsolták neki, hogy Istent és a vallási dilemmákat hagyja ki a szövegeiből. Részben ezért írta meg ezt a számot: „Azt mondják, bármiről rappelhetek, kivéve Jézust / Lehet fegyverekről, szexről, hazugságokról, videofelvételekről / De ha Istenről beszélek, nem fogják játszani a számom, huh?”

Kanye Istennel való kapcsolata meglehetősen ellentmondásos volt ezt követően: míg 2007-ben arról énekelt, hogy a mennybe akar jutni, 2013-ban már az I Am a God című számában magát teszi istenné: „Épp most beszéltem Jézussal, kérdi tőlem, mi újság, Yeezus? … Tudom, hogy ő van a csúcson, de én is közel vagyok hozzá.”

Istennel való kapcsolatában a következő fordulatot 2016 és a mentális összeomlása hozta (amire azóta egyfajta kreativitást felszabadító szupererőként utal), amikor is elkezdett újra rendszeresen Bibliát olvasni.

2019-ben Sunday Service néven dicsőítő alkalmakat kezdett el tartani saját birtokán – eleinte az sem volt definiálva, miért gyűlnek össze a zártkörű, meghívásos rendezvényre. Olyan celebek tűntek fel rajta, mint Brad Pitt, Katy Perry, Dave Chappelle és A$AP Rocky. Az első nyilvános Sunday Service-t húsvétkor, a Coachella nevű amerikai zenei fesztiválon tartották. West egyébként ekkorra datálja az igazi megtérését: „Elmentem a rendezvény előtt befesteni a hajam lilára, hogy menjen a szettemhez. Mikor felnéztem és megláttam magam, kérdeztem, hogy mit csinálok? Kinek csinálom ezt az egészet? Teljesen távol éreztem magamat attól a képtől, amit a tükörben láttam. Nem szórakoztatni akarok, hanem Istent szolgálni”– mondta a kilencedik albuma, a Jesus is King megjelenése kapcsán adott interjújában. Az Apple Musicnak adott majd kétórás interjúban beszélt arról, hogyan kell teljesen alárendelnie magát Istennek és hirdetnie az evangéliumot: „Isten edénye vagyok”.

Kanye hittel való kapcsolata az elmúlt időszakban elég hullámzó volt, sokan ezért keresztény körökben szkeptikusak a megtérésének hírével kapcsolatban. Az biztos, hogy Jézus megvallásával rengeteg támadásnak tette ki magát. A média őrült rapper prédikátornak nevezi, hite miatt meghurcolja. Ilyen kritikákat még a legbizarrabb és legmegosztóbb kijelentése után sem kapott.

Olvasson tovább: