Kereső toggle

Mutasd a DNS-ed és megmondom ki vagy!

Megbízhatóak a népszerű genetikai vizsgálatok?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy évtizede még emberi DNS-t érintő genetikai vizsgálatot szinte kizárólag egészségügyi vagy igazságügyi indokkal végeztek. Ma szinte gomba módra szaporodnak olyan cégek, amelyek vállalják, hogy egy átlagember DNS-mintájából megállapítják etnikai hovatartozását, őseinek lakhelyét, és mindezt viszonylag alacsony áron. A kérdés sokakban felmerül: vajon tényleg megéri?

Örökítőanyagunk, a DNS (dezoxiribonukleinsav) központi szerepet foglal el sejtjeinkből felépülő szervezetünkben. A külső tulajdonságok, mint a haj vagy a szem színének meghatározása mellett minden egyes fehérjénk szerkezetének kialakulásáért a DNS az elsőrendű felelős. A fehérjék szerkezete pedig meghatározza azok működését. Abban az esetben, ha a fehérje szerkezete a normálistól eltér, valószínű, hogy működése sem lesz normális, ami miatt különböző betegségek alakulhatnak ki. A fehérje szerkezetének megfelelő kialakulását a DNS építőköveinek, az úgynevezett nukleotidoknak a sorrendje biztosítja.

Gyors és olcsó DNS-vizsgálatok

A nukleotidok sorrendjének, úgynevezett szekvenciájának megállapítására használt módszerek terén az elmúlt években rendkívüli fejlődés zajlott. Ennek eredményeképp olyan, szinte automatikusan működő készülékeket fejlesztettek, amelyekkel gyorsan és rendkívül költséghatékonyan lehet nagy mennyiségű DNS-minta nukleotidsorrendjét megállapítani. Ehhez járult még a nagy mennyiségű adatok kezelésére alkalmas szoftverek és ezek futtatására, valamint az adatok tárolására alkalmas számítógépes háttér fejlesztése. Ezzel lehetővé vált a DNS-vizsgálat során nyert óriási adatmennyiség kezelése, és korábbi, szintén hatalmas adatbázisokkal való összevetése. Mindez nemcsak az orvostudomány és a kriminalisztika területén jelentett előrelépést, mára egy átlagember is számos információhoz juthat a saját genetikai állományával kapcsolatosan. 

Ha valaki egy származástani DNS- analízist végző cég éppen aktuális akcióját kifogja, akár 80 dollár (mintegy 20 000 Ft) ellenében megtudhatja, hol éltek felmenői, hány százalékban csordogál ereiben kelet-európai, ázsiai vagy éppen afrikai vér. Mindezt rendkívül egyszerűen és gyorsan, még vérvételre sem kell elmenni. A cég egy kis csomagban elküldi a DNS-minta vételére és szállítására alkalmas eszközöket, amelyek egyébként az Amazon weboldalán is rendelhetők. A mintavétel nagyon könnyű, az egyén nyála vagy a szájüreg belső részének enyhe dörzsölésével nyerhető sejtek szolgálnak mintaként. A minta szállítása biztonságos, és akár tengerentúli céghez is megfelelő állapotban érkezik, hiszen a DNS stabil molekula. (Emiatt lehetséges akár évtizedeken keresztül történő tárolása, vagy alkalmazható vizsgálata régészeti kutatások során is.) Sőt, a vizsgálatot igénylő személynek amiatt sem kell aggódnia, hogy a mintavétel esetleg nem sikerül elég jól, és kevés DNS kerül a csomagba. A cégek ugyanis rendelkeznek azzal a technikával, amely ahhoz szükséges, hogy a kis mennyiségű DNS-t megfelelő mennyiségűre felszaporítsák. A minta elküldését követően két-három hónapon belül, általában e-mailben, megérkezik az eredmény. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: