Kereső toggle

Merre tovább, Románia?

Politikai forgatókönyvek az elnökválasztás előtt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Klaus Iohannis vezeti a különböző közvélemény-kutatásokat, ugyanakkor várhatóan szükség lesz egy második fordulóra a romániai elnökválasztáson. Vajon lesz-e valakinek esélye legyőzni az Orbán Viktorétól merőben különböző politikát folytató Iohannist, és ez milyen hatással lenne a szomszédi kapcsolatokra, illetve Kelet–Közép-Európa jövőjére?

Románia félprezidenciális berendezkedésű ország. Magyarországgal ellentétben tehát az államfőnek jóval nagyobb szerep jut, de nem annyi, mint például az Egyesült Államok elnökének. Emiatt sokkal nagyobb az instabilitás is: a mindenkori államfő és a miniszterelnök időről időre erőpróbát tart, ebből rendszerint előbbi jön ki győztesen, de abban mindenki megegyezik, hogy az állampolgárok a vesztesek.

Az alaptörvény módosítása még várat magára, az állam- és kormányfő jogköreinek homályos megfogalmazása az egyik oka annak, hogy a rendszerváltás utáni Romániában mindössze két kormányfőnek sikerült kitölteni mandátumát.

A szász származású Klaus Iohannis idén tölti be hatvanadik életévét. Elnöki mandátumának megítélése nem egyértelmű a romániaiak körében. Támogatói a korrupcióellenes harc egyik vezéreként tekintenek rá, bírálói pedig azt kérik számon rajta, hogy az alkotmányt áthágva beleszól a kormányzásba, és egy olyan korrupcióellenes ügyészséget támogat, amelyet a mélyállam használ politikai leszámolásokra. Magát Iohannist is azzal vádolják, hogy a titkosszolgálatok irányítása alatt áll.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: