Kereső toggle

Egy elfeledett nép Erdélyben

A szászok nyomában Királyföldön

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Királyföldön, az Olt folyó völgyében mára csak az egykori erődtemplomok és a városok utánozhatatlan hangulata utal arra, hogy a vidéket egykor szászok lakták. Az egykori német ajkú telepesek leszármazottait kerestük Erdélyben.

Különös vidék a Királyföld: sok száz kilométert autózhatunk a szászok vidékén, miközben az általuk alapított falvakban már nem szászok élnek.

A magyar királyok által betelepített német ajkú népcsoport közel nyolcszáz éven át élt együtt a magyarokkal, románokkal, néha háborúban, de többnyire békében. Sorsuk a Trianon óta eltelt száz évben azonban óriásit változott, szinte eltűntek, megszűntek létezni. A falvakba beköltöző románság nem őrzi a szászok hagyományait, épületeiket és kultúrájukat is lassan elkoptatja az idő.

A szász vidék jellegzetes épületei az erődtemplomok, amelyek építését még a Szentföldről elűzött német lovagrend kezdte meg, és az évszázadok során közel háromszázat emeltek a szász településeken. Az erődített templomok a falvak lakóit óvták a betörő ellenségtől, és ide hordták az értékeiket és az élelmiszert is – innen származik a „szalonna torony” elnevezés is. Mára az erődtemplomok mintegy fele elpusztult, és a meglevők is üresen kongnak, mementóként hirdetve: a modern kor kihívásai nem kívülről fosztották ki a szászokat, hanem belülről.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: