Kereső toggle

Digitális babilon

Keresztény ellenállók a virtuális prérin

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ma egy átlagos, 15 és 23 év közötti amerikai keresztény fiatal tízszer több időt tölt a képernyő előtt, mint amennyit spirituális tartalom fogyasztására szán. A Barna Research legújabb kutatása szerint a fiatal nemzedékek a digitális Babilon fogságába kerültek, és hasonló szituációban kell helytállniuk, mint Dánielnek és a barátainak 2400 évvel ezelőtt – csak éppen az elnyomó hatalom ezúttal a zsebükben lapul.

 

Faith For Exiles (Hit a száműzötteknek) címmel figyelemre méltó könyvet jelentetett meg David Kinnaman, a Barna Research keresztény kutatóintézet elnöke és szerzőtársa, a WisdomWorks tanácsadó cég alapító-vezetője, Mark Matlock. A kötet összesen csaknem egy évtizednyi Barna kutatási anyagra épül, melyek keretében ötvenezernél is több amerikai felnőttet és fiatalt kérdeztek meg gyülekezetbe járási szokásaikról, és a közösségükről alkotott véleményükről.

Kinnaman 2011-ben megjelent könyvében, a You Lost Me-ben (Elvesztettél) azzal a kényes kérdéssel foglalkozott, hogy miért hagyja el a 18 és 29 éves korosztály csaknem kétharmada azt a gyülekezeti közösséget, amelyben felnőtt, akár időlegesen, akár végleg. A könyv egyik konklúziója az volt, hogy a modern keresztény közösségek nincsenek megfelelően felkészülve korunk gyorsan változó természetére és a digitális világ kihívásaira. Ezek leginkább a még emberileg, lelkileg bőven fejlődésben lévő tinédzser és fiatal felnőtt korosztályban csapódnak le, melynek eredménye, hogy a legtöbb megkérdezett fiatal bevallotta, hogy nem tudják, miként éljék meg hitüket a mindennapokban egy olyan kultúrában, amely egyre több területen homlokegyenest szembemegy a Biblia évezredes igazságaival. Nyolc évvel később az újabb felmérések tovább erősítették ezt a képet, melynek gyökere többé-kevésbé egyetlen jelenségre, vagyis inkább annak hiányára vezethető vissza: a megfelelő utánpótlás-nevelésre (a könyv megfogalmazása szerint a tanítványság a kulcs).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: