Kereső toggle

Nettó emberkísérlet

Megszülettek az első génmódosított babák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A tudományos világban megegyezés van arról, hogy génmódosítási eljárást nem hajtanak végre olyan embriókon, amelyekből megszületendő csecsemők fejlődnek ki. Ezt a rubikont lépte át az a kínai tudós, aki génszerkesztett babák világra jöttét jelentette be.

„Sírva jött a világra néhány hete, egészségesen, mint más babák” – fogalmazott büszkén a YouTubeon megjelent videójában Ho Csian-kuj, aki – állítása szerint – a világon első ízben hajtott végre olyan génmódosítást, amelyek nyomán a megszületett csecsemők ellenállóak egy bizonyos betegséggel, jelen esetben a HIV-fertőzéssel szemben. A kéthónapos ikreket Lulunak és Nanának hívják, és szüleik azért vállalkoztak a tudományosan nem bevett eljárásra, mert az apa HIV-fertőzött – így akarták elkerülni, hogy a gyerekek is fertőzötté váljanak.   

A sencseni tudós – állítása szerint – ennek érdekében a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre a CRISPR/Cas9 elnevezésű „molekuláris olló” segítségével. A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a génszerkesztés sikeres volt, „egyetlen gént változtattak meg, a CCR5-öt, amelyet eltávolított a HIV-fertőzés megelőzése érdekében”.

A bejelentés botrányt okozott a tudományos világban. „Az emberekkel végzett kísérletezés „őrültség”, aminek súlyos következményei lehetnek” – fogalmazott az a nyílt levél, amelyet különböző kínai egyetemeken és intézetekben dolgozó több mint 120 kínai tudós és a Kínai Tudományos Akadémia tagjai is aláírtak. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a beavatkozás „visszafordíthatatlan átalakulást idéz elő az emberi genetikai anyagban, és ez elkerülhetetlenül belekeveredik az emberi génállományba”. A kínai tudósok Ho kutatásainak átfogó vizsgálatát sürgették: "Pandóra szelencéje feltárult, de talán van esélyünk arra, hogy bezárjuk, mielőtt orvosolhatatlanná válik".

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: