Kereső toggle

Totális népnevelés

Épül a digitális diktatúra Kínában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kínai állam a történelem eddigi legdurvább kontrollját építi ki saját polgárai fölött a digitális csúcstechnológia eszközei révén. A lakosság jelentős része azonban nem ellenkezik, sőt: örömmel fogadják a kényelmet és a biztonságot.   

„Kedves utasaink! A jegy nélkül utazó, rendetlenül viselkedő vagy nyilvános helyen dohányzó utasaink a szabályok értelmében büntetésre számíthatnak, viselkedésüket pedig rögzítjük személyes kreditrendszerükben. Annak érdekében, hogy elkerüljék a negatív minősítést, kérjük, kövessék a hatályos szabályokat a vonaton és az állomásokon egyaránt” – a fenti figyelmeztetés nem egy távoli jövőben játszódó sci-fiből vett idézet, hanem a kínai államvasutak hivatalos közleménye, amelyet egy kedves női hang ajánl az utazóközönség figyelmébe a szerelvényeken. És érdemes komolyan venni: az esetleges negatív minősítés esetén ugyanis az „elkövetők” úgynevezett közösségi pontjai csökkennek, így nehezebben jutnak például hitelhez, vagy akár álláshoz, szélsőséges esetben pedig szabad mozgásukban is korlátozza őket rendszer – legalábbis nem vásárolhatnak vonat- vagy repülőjegyet. Az államilag nyilvántartott pontokat nem csak az befolyásolja, hogy valaki szabálykövető-e: a társadalmi státusz, pénzügyi helyzet, iskolai végzettség mellett a közösségi oldalakon posztolt tartalmak, sőt, az ismerősök viselkedése is része az állami minősítőrendszer algoritmusának. Az ausztrál ABC korábbi riportfilmje szerint a vásárlások is nyomnak a latba: ha valaki túl sok alkoholt tesz a bevásárlókosárba, akkor csökkenek, de ha például pelenkára költ, akkor nőnek a pontszámai.

 

Kényelem és biztonság

 

A film bemutat egy középosztálybeli fiatal nőt, aki marketingszakemberként dolgozik, jó fizetéssel: a pontszáma a maximális 800-hoz képest 778. „A big data és más digitális technológiák fejlődésével egyre kényelmesebb az élet Kínában” – mondja, majd hozzáteszi: „Az emberek minden országban biztonságot és stabilitást akarnak. Amennyiben a kormány ígérete szerint a köztereken minden sarokra kamerákat fognak telepíteni, nagyobb biztonságban fogom érezni magam.” Az ellenpélda egy oknyomozó újságíró, aki egy cikkét követő pereskedés nyomán elveszítette az összes szociális pontját, így – mint a filmben be is mutatja – a rendszer nem engedi, hogy vonatjegyet vásároljon. A megfigyelést az internet teljes kontrollja mellett 200 millió köztéri kamera szolgálja, amelyek számát 400 millióra növelné a kormány.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: