Kereső toggle

Mitől működik az univerzum?

Tömegeket megmozgató vitaest az istenhitről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több mint 500 fiatal zsúfolódott a feleakkora egyetemi előadóterembe, hogy két és fél órán keresztül hallgassa két karizmatikus oktató Istenkérdésről szóló vitáját. Nem az okostelefonjukat nyomkodták, és nem távoztak a program vége előtt.

 

Feszült várakozás előzte meg a november 14-én, a Széchenyi István Egyetemen szervezett vitaestet. Az „Eszmék háborúja” címet viselő rendezvény előtti napokban tapintható volt a győri egyetemisták érdeklődése, aznap még a mellékhelyiségben folytatott beszélgetéseket is ez a program tematizálta. A vita főszereplői dr. Orosz László ateista fizikus (BME) és dr. Ruff Tibor keresztény filozófus-teológus (Szent Pál Akadémia) voltak, a beszélgetést dr. Lukács András, biofizikus (Pécsi Tudományegyetem) moderálta.

Az Isten létezéséről, a tudomány és a hit kapcsolatáról szóló viták nem új keletűek. Csak az elmúlt évtizedben Egyesült Államok-szerte számos sikerkönyv született a kérdésben, melyet egyetemi vagy városi auditóriumokban vitattak meg az akadémiai élet kiválóságai. Ilyen volt 2007-ben a két oxfordi professzor, Richard Dawkins ateista természettudós és John Lennox keresztény matematikus Isteni téveszme című vitája vagy egy évvel később Christopher Hitchens és Dinesh D’Souza morális kérdéseket feszegető összecsapása. A dunántúli programot a Hit Gyülekezete Győri Egyetemi Lelkészsége szervezte, hasonló témákban. Vajon létezik egy mindenek felett álló Isten? Van-e általános törvény, szabályszerűség az univerzumban?

A Hit Rádió követői többször is hallgathatták már Orosz László és Ruff Tibor világnézeti kérdésekben folytatott vitáját. A két előadó mondhatni fél szavakból is megérti egymást, bár emögött nemcsak az átbeszélgetett órák hosszú sora áll. Elmondásuk alapján mindketten ugyanazt az istenkeresési utat járták be - furcsamódon fordítva. Amíg a fizikus vallásos családban felcseperedve fiatal felnőttként jutott el hite megkérdőjelezésére, addig a filozófus-teológus ateista gyökereit tagadta meg egy Istenélményt követően.

„Egy nagyon intenzív istenkereső hét év után lettem tudatos ateista” – mutatkozott be Orosz László. Később egy hallgatói kérdésre kibontotta, milyen lelki feszültséget élt át abban az időszakban, amikor a református hátteréből származó tanításokat személyes istenélmény hiányában próbálta alátámasztani. „Ebben az időszakban rengeteget beszélgettünk és filozofálgattunk egy teológus közösségben arról, hogy észérveket, magyarázatokat találjunk Isten létére. Nagyon gyakran ma is azt érzem, hogy amikor beszélgetünk hitről, kereszténységről, vallásról, mintha logikus érveket keresnénk arra, hogy márpedig Istennek léteznie kell. Ilyen filozófiai vitában sokszor részt vettem. Ezért ha most ide egy kalapba betennénk egy fekete meg egy fehér golyót, és kihúznánk a fehéret, rendkívül jó védőbeszédet tudnék tartani arról, hogy az Úristen igenis létezik. De ha a fekete golyót húznánk ki, ugyanilyen lelkesen tudnék beszélni arról, hogy miért nem létezik az Úristen. Magyarul nem filozofálni kell a vallásról és a hitről. Mert az Úristent nem érdekli, hogy milyen jól filozofáltál – magyarázta a fizikus.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: