Kereső toggle

Gigászok csatája

Keresztény „rosszfiúk” küzdelme a világbajnoki övért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Az igazi sikerek az életben csak Jézus Krisztus által történnek, így egy keresztény ember keskeny ösvényén Istennek kell lennie a legfontosabbnak” – vallja Deontay Wilder. A nehézsúlyú bokszvilágbajnok emberére akadt: a még nála is hatalmasabb termetű és sikereit ugyancsak Jézusnak tulajdonító Tyson Fury vár rá a ringben.

Nem csalás, nem ámítás, a 2015 legvégén üstökösként feltűnő Tyson Fury két év kihagyást követően ismét visszatér. Fury három évvel ezelőtt az addig verhetetlennek tűnő bokszvilágbajnok, az ukrán Vladimir Klicsko legyőzésével lett világbajnok és hódította meg rajongók millióinak szívét. A kamerák előtt mindig harsánynak és szórakoztatónak tűnő Fury akkor egy ismert keresztény dalra vonult be a világbajnoki címmérkőzésre, győzelmét követően pedig – még a kötélnégyszögben állva - Istennek köszönte meg a sikert. „Köszönöm Jézus Krisztusnak, Jézus erejével jöttem ide Németországba és szálltam szembe a nagy bajnokkal, Vladimir Klicskoval. Neki köszönök mindent ma este, ő a megváltóm, a kősziklám” – mondta a teljesen átszellemültnek tűnő harcos. Akkor még lényegében senki nem számított arra, hogy a friss világbajnokra, a sportvilág újdonsült üdvöskéjére mintegy két évig tartó vesszőfutás vár. A magát „Gipsy Kingnek” becéző brit bunyós előbb nagy visszhangot kiváltó viszontagságok után bejelentette visszavonulását, majd egy évvel ezelőtt, 2017 legvégén közölte, mégiscsak visszatér a boksz világába. Ennél is meglepőbb és sokak szerint rá nézve végzetesnek tűnő döntést hozott most nyáron, amikor vállalta, hogy visszatérése után szinte azonnal megmérkőzik a brutális „ökölgép”, Deontay Wilderrel.

Bronz Bombázó

Az amerikai Wilder talán napjaink legrettegettebb profi ökölvívója. A 33 éves bokszoló eddigi 40 mérkőzéséből 39-et kiütéssel nyert meg, ellenfelei közül többen a kórházban kötöttek ki a harcot követően. Nem véletlen, hogy az 1930-as években szintén nagy ütéseiről ismertté váló „Barna Bombázó”, vagyis Joe Louis után Wilder a „Bronz Bombázó” becenevet kapta. Wilder hatalmas méretei (201 centiméter magas), atletikus és ruganyos testalkata, valamint gyors és sziklazúzó erejű öklei miatt korán felkeltette a legelismertebb szaktekintélyek, többek között a legendás edző, Emanuel Steward figyelmét is. Számos, olykor lesújtó kritikát kap azonban technikai hiányosságai miatt. Bokszstílusa mellett még nagyobb ellentmondás övezi személyes megnyilvánulásait. A kritikák kereszttüzébe került már azért is, mert állítólagosan egy amerikai pénzember, bizonyos Al-Haymon védence, aki Wilder karrierjét túlságosan mesterkélten egyengeti. De amiatt is, mert két évvel ezelőtt egy orosz bokszolóval, az egykori olimpiai bajnok Alexander Povetkinnel és annak menedzsmentjével folytatott vita során éles kritikával illette az oroszok embereket. „Ez egy globális jelenség velük kapcsolatban. Nem lehet bízni bennük. A bokszban senkiben sem bízhat az ember, de ők aztán az emberiség egy külön fajtája” – fogalmazott Wilder még 2016-ban, az oroszokat érintő doppingvádak közepette. 

Ennél is nagyobb visszhangot kavart a bokszoló egy másik nyilatkozata, amely angolról nagyjából a következőképpen fordítható le: „Szeretnék egy (holt)testet látni az ellenféllistámon. Igen, tényleg akarok egyet, a Bronz Bombázó akar egyet. Mindig mondom az embereknek, ha belépek a ringbe, átváltozom a Bronz Bombázóvá. Ilyenkor nem félek, nincsenek pillangók a lelkemben, nem érzek semmit az ellenfelem iránt.” A nyilatkozatot Wilder egyes szurkolói igyekeztek úgy magyarázni, hogy a bokszoló az ilyen megnyilvánulásaival csak ellenfeleit igyekszik megrettenteni és a médiában róla kialakult, üzletileg jól hasznosítható „rosszfiú” képet erősíteni. Nem ezt a verziót támasztja alá Wilder és egy másik nehézsúlyú bokszoló, Dominic Breazeale között kialakult csetepaté. Breazealet, feleségével, gyermekeivel, valamint pár fős stábjával együtt  – elmondásuk szerint – Wilder és húszfős kísérete megtámadta egy bokszmeccset követő szópárbaj után. A dulakodás során úgy kellett kimenekíteni a hátulról fejbe vert Breazealet és családját. Hónapokkal később Wilder úgy reagált az elmondottakra, hogy Breazeale elferdítette az esetet és sajnáltatni akarja magát a közönség előtt. Valamint az a célja, hogy kiharcoljon ellene egy bokszmeccset. „Készen állok arra, hogy megmérkőzzek vele. Hozza el megint a fiát, ültesse oda a ring mellé, hogy az belenézhessen annak az embernek a szemébe, aki majd lebénítja az apját” – fogalmazta meg az indulatokat ismét felkavaró, nem éppen nemes „gondolatait” Wilder. „Uram, bocsásd meg, amit most mondani fogok. De ilyeneket mondani egy másik bokszoló fiának… Wilder, te egy nulla vagy. Igen, tiéd lett a nehézsúlyú világbajnoki cím. És azon kívül: két feleség, három barátnő, három gyerek mindenfelé, egy sérült gyermek, te tudod, hogy miről beszélek. Elcseszett egy életed van!” – vágott vissza egy videóüzenetben Breazeale, utalgatva riválisa életének állítólagos árnyoldalaira. A Wilderre irányuló erkölcsi kritikák azért is lehetnek zavaróak, mert a világbajnok bokszoló számos alkalommal igyekezett megvallani keresztény identitását. Az erős keresztény kötődésekkel rendelkező Alabamából származó sportoló alig fél évvel ezelőtt, egy számára épphogy nem vereséggel végződő mérkőzés után úgy fogalmazott: „Jézus feláldozta magát azért, hogy mi élvezhessük Isten bőséges áldásait. Az én életem a bizonyíték Isten kegyelmére és, hogy vele minden lehetséges.”

„A pénzem a szegényeknek adom”

Wilderhez hasonlóan Furyt is bőven érték támadások az elmúlt években. Például a bibliai hite alapján megfogalmazott, a homoszexuális házasságról alkotott elítélő véleményétől közéleti személyiségek és politikusok határolódtak el még 2016-ban, valamint súlyos szankciók alkalmazását is kilátásba helyezték vele szemben. Az igazi csalódást azonban vélhetően először azzal okozta híveinek, hogy doppinggyanúba keveredett. Sőt, még 2018 első felében is tartotta magát a pletyka, miszerint nem tudott teljesen megszabadulni kokain-függőségétől sem. Ami tény, Fury rendkívüli akaraterőről tett tanúbizonyságot azzal, hogy visszatérésének bejelentését követően több mint fél mázsa (!) súlyfeleslegtől szabadult meg egy év alatt következetesen végigvitt edzésprogramjának köszönhetően. A felkészülés alatt mindvégig kitartott amellett, hogy ezúttal „tartja a száját” és nem nyilatkozik semmi olyat, amely alapján ismét támadások kereszttüzébe kerülhet. Vicces „trash talkjai” azonban ezúttal sem maradtak el, amelyekkel ismét gyorsan meghódította a bokszrajongók szívét. Az elmúlt napokban, a mérkőzés előtt alig egy héttel pedig szokatlan kijelentést tett, amikor a Wilder elleni meccsel megszerezhető hatalmas gázsijáról kérdezték: „A pénzt szegényeknek fogom adni és otthonokat fogok építeni ebből hajléktalanoknak. Nem akarok milliárdossá válni. Bokszoló vagyok és nem üzletember” – szögezte le Fury, majd így folytatta: „Nem vihetem át a pénzt a másvilágra. Inkább azoknak adnám, akik egyedül nem tudnak megélni. A gyerekeimnek is meg kell tanulniuk, hogy amit el akarnak érni, azért nekik kell megdolgozniuk. Ne legyenek olyanok, mint a gazdagok csemetéi, akik láthatjuk, hogy mivé válnak. Ne az én nevemből, vagy teljesítményemből éljenek. Tudniuk kell, hogy ahhoz a pénzhez, amit én kerestem, valóban vér tapad” – magyarázta Fury az újságírók és a bokszszurkolók legnagyobb megdöbbenésére. Hogy a nagy szavakat milyen tettek követik majd, egyelőre persze még bizonytalan. Ahogyan az is, hogy Fury milyen teljesítményre lesz képes Wilder ellen, a magyar idő szerint december 2-án, hajnalban, Los Angelesben sorra kerülő nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzésen. Szakértők sora szerint ilyen sok kihagyás után, két „edzőmeccset” követően egyből Wilder ellen harcolni valódi „őrültség”, és szinte biztos vereséget, mi több, akár karrierje érdemi részének lezárultát is jelentheti majd Fury számára. A „Gipsy King” azonban nem így gondolja: „Higgyék el, hogy sikerülni fog, és legyőzöm Wildert! Minden meg van írva már előre a csillagokban. Ami embernek lehetetlen, Istennel lehetséges” – magyarázta elhivatottságát még korábban Fury, akinek helyzetét az sem könnyíti meg, hogy edzője, egyben nagybátyja, valamint amolyan szellemi mentora, Peter Fury is szakított vele korábban, akkori életvitele miatt.

 

Olvasson tovább: