hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Forradalom vagy puccs?

2018. 10. 30.
Mi történt 1918 októberében? A köztársaság szeplőtelen születése, a tiszta demokrácia mítosza, lelkes, őszinte dilettánsok demokrácia-kísérlete, vagy az ezeréves Magyarország romba döntése, kiszolgáltatása idegen hatalmak kénye-kedvének; az ősbűn, amire nincs bocsánat, minden további szenvedésünk ősoka?

Ebben a cikkben nem akarunk igazságot tenni ebben a kérdésben, nem is lehet. Az viszont biztos, hogy az őszirózsás forradalom majd százéves legitimitási válságba sodorta Magyarországot, és ekkor kezdődött az a folyamat is, amely aztán a vörös- és fehérterrorral folytatódott, és hosszú időn keresztül meghatározta a magyar politika alapvonásait, akadályozva a közmegegyezést a legalapvetőbb nemzeti minimumokat illetően, és akadályozta egy valódi nemzeti érdeket képviselő nemzeti közép politikájának a kialakulását. Erisz, a viszály almája.

Az összeomlás

Bulgária fegyverletétele után nyilvánvaló lett a magyar elit számára a világháború elvesztése, amelyet, amilyen vonakodva kezdett a magyar uralkodó osztály, olyan lelkesedéssel vitt végig. IV. Károly föderációs manifesztuma, amely Ausztria és Csehország népeit felszólította az önrendelkezési jog gyakorlására és nemzeti tanácsok alakításával Ausztria szövetségi állammá alakítását javasolta, Magyarországot és Horvátországot nem érintette. Aznap a magyar miniszterelnök, Wekerle Sándor bejelentette, hogy a manifesztum alapján Magyarország a perszonál-unió alapjaira helyezkedik. Ez volt az egyetlen logikus és jogszerű válasz a császár nyilatkozatára. Ez azonban nem jelentette, hogy a stabil működés biztosítva van. A frontokról érkező hírek az antant csapatok továbbnyomulásáról és a magyar front összeomlásáról szóltak, október 17-én Tisza István volt miniszterelnök a Parlamentben beismerte, hogy elvesztettük a háborút. A 79. horvát gyalogezred fegyveres lázadásának a hírére a Wekerle-kormány lemondott, de október 31-éig még ügyvivői szerepet töltött be. Innentől állandósult a kormányválság is. Világos volt, hogy az a háborús politika, amelyet a hadbalépés után végig kellett vinni, a németekkel lévő szövetségben kitartva, megbukott: Magyarországnak új utat kell keresni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!