hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nehéz az iskolatáska

2018. 09. 27.
A tanév pillanatokon belül elkezdődik. akár hiszik, akár nem a diákok, szembe kell nézni ezzel a nehéz pillanattal. A szülőknek azonban nem a következő hét elején, hanem most kell szembesülni a ténnyel, hogy az iskolatáska megtöltése nem olcsó, sőt számos családot szinte megoldhatatlan feladat elé állít. A HISZ, a Hit gyülekezete szeretet-szolgálata tisztában van ezzel a teherrel, és országszerte segít a rászorulóknak, hogy a gyerekek teli táskával kezdjék az évet.

Az akció sok éve folyik, de a népszerűségének köszönhetően egyre sűrűbb az iskolakezdés előtti hét. A szervezet vezetője, Kovács Sándor hívott, hogy idén a határon túlra is kiterjesztik az akciót, és kísérjem el őket egy villámlátogatásra, Kóstelekre, Csángóföldre ahová harmincöt gyereknek visznek iskolakezdési csomagot háromszázezer forint értékben.

A program igen sűrű, meséli útközben Kovács Sándor, hiszen hétvégén egy falunapon voltak Karancsságon, ahol kedves vendégnek számítanak, hiszen a HISZ sok éven át üzemeltetett egy munkahelyteremtő és tanulást szorgalmazó programot, melynek során komoly eredmények születtek az elzárt észak-magyarországi kistelepülésen. „Ha már meghívtak, nem illik üres kézzel vendégségbe menni, így az élelmiszercsomagok mellett az alsós gyerekek iskolakezdési csomagot, az első osztályba lépők pedig tömött iskolatáskát kaptak a szervezettől. Van annak egyfajta üzenete, amikor éppen ezek a gyerekek, akik nagyon nehéz háttérből jönnek, örömmel nyitják ki a táskájukat, és nézegetik a felszerelést, füzetet, ceruzákat, olyankor mintha egy új világ tárulna fel a szemük előtt. Ahogyan éppen ez is az adományaink szándéka, mert nemcsak a szülők terheit igyekszünk enyhíteni, hanem a gyerekeknek is egy utat mutatni, amely kivezeti őket a sok esetben kilátástalan jövőképből, és bemutatja: ha tanulnak, bizony nincs determinálva a sorsuk” – mondja Kovács Sándor. A hétfő már a Nyírségben érte a szervezet vezetőjét, ahol Magyon a Palásti László Általános Iskola elsőseinek adtak iskolatáskát, benne tízezer forint értékben tanszerekkel. Oda öt éve járnak folyamatosan, a település minden első osztályos gyerekét azóta ők indítják el a tanulásban. Az ország számos pontján működik a szervezet, és szinte mindenütt folyik az akció, de ahol nincs helyi csapatuk, ott a Hit Gyülekezete aktivistái szervezik az iskolatáska-akciót. Kovács Sándor elmondja: közel ötmillió forint, amit elköltenek a beiskolázás során, ami a rászorulók számát tekintve csepp a tengerben, de a szervezetnek az anyagiak előteremtése így is csodaszámba megy. Az adományozók elsősorban magánszemélyek, akik névtelenül összeadják ezt az összeget minden évben. A szervezet vezetője szerint ők az igazi értékek, az aktivisták csak a szétosztást végzik. 

A marosvásárhelyi szervezet vezetőjével, Bondor Lászlóval találkozunk, aki az erdélyi munka koordinátora. Rövid az éjszaka vagy csak hosszúra nyúlik a beszélgetés, túl hamar hajnalodik, de már úton vagyunk a Gyimesek felé. A Hargita fenyvesei némi enyhet hoznak a melegben, mert bizony nyár van, még itt is harminc fok feletti hőmérsékletekkel. A Gyimeseket elhagyva még lassabb lesz a haladásunk, komoly kőtömböket kerülgetünk az erdei úton, ami Kóstelekre visz bennünket Ágasfalváról. Itt viharok voltak, sok helyen leomlott az út, közel egy óra alatt tesszük meg a tizenhat kilométert a településig. A látvány azonban kárpótol bennünket, a település dimbes-dombos képe valami olyan békét sugall, amire titokban talán mindenki vágyik. Vaszi Levente már vár bennünket a Magyar Közösségi Házban, és örömmel veszi át a csomagokat, a táskákat, amelyekből a település minden gyermekének jut majd. Szórványban élni és magyarul tanulni, bizony nem könnyű, de Levente megnyugtat bennünket: itt nincs olyan nagy asszimilációs nyomás, inkább a román gyerekek tanulnak meg magyarul, mert magyar szó hallatszik szinte az egész faluban. Hosszan beszélgetünk még magyarságról, megmaradásról, a hagyományőrzésről, a hitről, amely nélkül nem ér az ember élete semmit, mert hinni itt, a Gyimeseken túl, a világ háta mögött, annyit jelent, mint lélegezni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!