Kereső toggle

John McCain háborús hős és különutas politikus

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

5 és fél év hadifogság Vietnamban, 4 év az amerikai Képviselőházban, 31 év a Szenátusban, 2 házasság, 7 gyermek – ez John McCain élete tömören, számokban, aki augusztus 25-én halt meg agydaganatban.

John McCain háborús hős volt: vietnami fogsága alatt többször megkínozták, ennek ellenére nem élt a szabadulás lehetőségével addig, amíg el nem engedték azokat, akik előtte kerültek fogságba. Politikai pályafutása során a republikánus McCain különutas volt: több ügyben pártjával ellentétes álláspontot képviselt. Kétszer az Egyesült Államok elnöki hivataláért is versenybe szállt.

John Sidney McCain III 1936. augusztus 29-én született az amerikai fennhatóság alatt álló Panama-csatorna övezetben, egy katonai bázison. Családja erős déli gyökerekkel és katonai múlttal rendelkezett: üknagyapjának, William A. McCainnek ültetvénye volt Mississippiben, több mint 50 rabszolgával.

Fontosnak tartotta a katonai szolgálatot, ő maga is a Konföderációért való harcban esett el 1863-ban. A hadsereg később is meghatározta a család életét: John McCain nagyapja és édesapja is a haditengerészet tengernagya volt. Az ifjú Johnnak is ezt a vonalat kellett folytatnia: a Haditengerészeti Akadémiára járt, ahol 1958-ban végzett nem túl jó eredménnyel. Beszámolók szerint nehezen viselte a katonai tanulmányokat, és kicsapongó életmódot folytatott.

Az akadémia után a haditengerészetben szolgált pilótaként, ezért a vietnami háborúban is részt kellett vennie. 1967-ben majdnem meghalt, amikor az amerikaiak egyik anyahajóján, a Forrestalon tűz ütött ki. A tragédiában 134 bajtársa vesztette életét. McCain ezután a Tonkini-öbölben teljesített szolgálatot. 23. bombázóbevetésén azonban találat érte a repülőgépét Hanoi felett. McCain súlyosan megsebesült, és az észak-vietnamiak fogságába került, akik többször megkínozták, és évekig magánzárkában tartották. Közben édesapját a Csendes-óceán térségébe vezényelt amerikai erők parancsnokának nevezték ki. A vietnamiak ezért propagandafogásként felajánlották McCainnek a szabadulást, ő azonban kikötötte, hogy csak akkor akar kiszabadulni, ha előbb az összes olyan amerikait szabadon bocsátják, akik őelőtte kerültek fogságba. Így öt és fél évet töltött börtönben.

Végül 1973-ben engedték el, de sérülésének és a kínzásoknak maradandó következményei lettek. Karjait például soha nem tudta a feje fölé emelni. Az Egyesült Államokba hazatérve hősként ünnepelték, és számos kitüntetésben részesült. Megkapta az Ezüst Csillagot és a Becsületrendet. 1977-ben a haditengerészet szenátusi összekötőtisztjeként kezdett tevékenykedni, amiről később azt mondta, hogy a „politika világába való tényleges belépése és közszolgaként a második karrierjének kezdete volt”. 1981-ben nyugállományba vonult a haditengerészettől.

1980-ban első házassága, amiből három gyermeke született, McCain hűtlenségei miatt válással végződött. Nem sokkal később feleségül vette Cindy Lou Hensleyt. A phoenixi tanárnő az Egyesült Államok egyik legnagyobb sörkereskedőjének, Jim Hensleynek volt az egyedüli gyermeke. McCain előtt így még inkább megnyílt az út a politikai élet felé, a családon keresztül ugyanis jelentős pénzügyi forrásokhoz és komoly kapcsolatrendszerhez jutott. Cindyvel egyébként négy gyermek szülei voltak. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: