Kereső toggle

A Fehér Házig jutott a munkánk híre

Azbej Tristan: mintaprojekt lett a Hungary Helps

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Azbej Tristan (balra) és Jared Kushner.

Jared Kushner, az amerikai elnök főtanácsadója is méltatta az üldözött keresztényeket segítő programot, amelyet mintának tekintenek a tengerentúlon, az ügyben pedig elképzelhető amerikai- magyar együttműködés is. Azbej Tristannal, a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárral beszélgettünk.

Július végén részt vett az amerikai külügy által szervezett első, vallásszabadságról szóló miniszteri szintű konferencián Washingtonban. Az eseményen több mint nyolcvan állam képviseltette magát. Ez nem tűnik rossz számnak ahhoz képest, hogy milyen agyonhallgatott téma a keresztényüldözés, nem?

– Mindenképpen reménykeltő a résztvevők magas száma, bár hozzá kell tenni, hogy nem minden ország volt jelen miniszteri szinten. Magyarországot a Szijjártó Péter külügyminiszter által vezetett delegáció képviselte, hiszen számunkra az üldözött keresztények védelme és a vallásszabadságért folytatott küzdelem kiemelt ügy. Külön öröm, hogy ezt a hiánypótló konferenciát az Egyesült Államok külügyminisztériuma hívta össze, hiszen már önmagában ez a tény politikai és diplomáciai súlyt ad annak az üzenetnek, hogy a lelkiismereti- és vallásszabadság alapvető emberi jog, amelyet a világ számos pontján megsértenek, és küzdeni kell azért, hogy mindenki számára biztosított legyen a hit szabad gyakorlása.

A politikai üzeneten kívül volt gyakorlati eredménye is a konferenciának? 

– A résztvevők megegyeztek abban, hogy létrehoznak egy olyan nemzetközi pénzalapot, amely világszerte támogatja majd a vallásszabadság ügyét. Továbbá az Egyesült Államok meghirdetett egy vezetőképző programot, amely kormányzati, illetve civil szervezetek munkatársainak segít abban, hogy saját országukban vagy missziós területükön hatékonyabban tudjanak küzdeni ennek az emberi jognak az érvényre jutásáért. Tervben van az is, hogy a washingtoni esemény mintájára regionális utánkövető konferenciákat szerveznek a résztvevők.

Magyarország is szóba jöhet helyszínként?

– A keresztényüldözés elleni harc zászlóvivőjeként Magyarország tavaly ősszel elsőként szervezett nemzetközi konferenciát a témában. Már akkor szó volt ennek folytatásáról, így ez a tervünk most egybecseng az amerikai szándékkal.

Hogyan értékelték a tengerentúlon a Hungary Helps program eddigi eredményeit?  

– Több alkalom is adódott, hogy bemutassuk a programunkat. A konferencián Szíjjártó Péter az elsők között kapott szót, de kétoldalú találkozók keretében külügyminiszter úr vezetésével egyeztettünk többek között Mark Greennel, az USAID, vagyis az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének főigazgatójával és Sam Brownback vallásszabadságért felelős nagykövettel is. A washingtoni magyar nagykövetség szintén szervezett egy munkareggelit, amelynek keretében találkoztunk miniszteri szintű amerikai tisztségviselővel, kongresszusi képviselővel és jószolgálati-jogvédő nemzetközi szervezetek vezetőivel. Mindenhol pozitívan szóltak a magyar erőfeszítésekről, még a nem a keresztényüldözésre fókuszáló szervezetek is elismerték a támogatási programunk hatékonyságát.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: