hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobban élünk, mint hat éve
Magyarország feljebb lépett a boldogság-ranglistán

2018. 06. 28.
Boldogabb lett a magyar társadalom az elmúlt években. A javulás nem csak ránk igaz: többnyire olyan, kevéssé boldog és kevésbé fejlett országokban nőtt nagyot a mutató, mint Togo, Bulgária vagy Macedónia. A pozitív trend­ben a gazdasági konszolidációnak volt elsődleges szerepe.

Az ENSZ 2012 óta minden évben közreadja a világ országainak boldogságranglistáját, melyben a vizsgált 156 ország között hazánk 2018-ban a 69. helyre került. A World Happiness Report adatai szerint évről évre javul a helyzetünk: 2012-ben még a 110. helyen álltunk.

Magyarországnak, amely nagyon rossz helyzetből zárkózik fel, még nem sikerült leküzdenie régióbeli lemaradását, tekintve, hogy a közép-kelet-európai, de a dél-európai vagy a latin-amerikai országok többsége is a ranglista első 50 helyén szerepel, az­az jócskán megelőz minket.

Idén a világ 10 legboldogabb országának szoros sorrendben Finnország, Norvégia, Dánia, Izland, Svájc, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Svédország és Ausztrália bizonyult. Az élboly összetétele viszonylag állandó, bár a sorrend cserélődik: a finnek például a korábbi 5. helyről előzték meg az 1. helyezett norvégokat. A finnek azt mond­ták, hogy a legjobb dolgok közé tartozik a természethez, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés. Meik Wiking dán szociológus szerint a skandináv országok képesek leginkább a jólétet jóllétté alakítani. A 11. helyen Izrael áll, amely ilyen formán a Közel-Kelet legboldogabb országának mond­ható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!