hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Haláltánc a nácik árnyékában
Babilon Berlinben

2018. 06. 28.
A nemrégiben bemutatott német szuperprodukció, a Babylon Berlin sorozat nem csak azért érdemel említést, mert ez az eddigi legdrágább, nem angol nyelvű filmsorozat. Sokkal inkább azért, mert kíméletlen őszinteséggel ábrázolja azt a dekadens világot, amely megágyazott a nácik hatalomra kerülésének.

Közismert filmes fogás, amikor a vásznon ott ketyeg valahol egy időzített bomba. Ilyenkor a főhősökért izgul a néző, mert tudja, hogy ha kifutnak az időből, bekövetkezik a katasztrófa. A 2017 októberében bemutatott német rendezésű Babylon Berlin hátterében egy történelmi bomba készül arra, hogy felrobbanjon: a nácik felemelkedése, és vele minden nyomorúságunk, a több tízmillió halott, az európai zsidóság szisztematikus megsemmisítési kísérlete, a romba dőlt országok, a kommunizmus falai közé került kelet-európai polgárok sorsa.

A Babylon Berlin hátborzongató hatása abban rejlik, hogy nagy vonalakban felvázolja, milyen volt a nácik uralkodása előtti Weimari Köztársaság élete. Ahogy az egyik rendező, Henk Handloeg­ten elmondta, azért készítették el a sorozatot, hogy bemutassák: a nácik nem egyik pillanatról a másikra hullot­tak le az égből, hanem az emberek a német birodalomban végbement változásokra reagálva váltak nácikká. A sorozat címe már el is mondja az általános közállapotokat, az Adolf Hitler pusztító mozgalmához vezető utat: a hatalmas birodalom fővárosa Babilonná, a dekadencia és a zűrzavar helyévé vált – és ezt a sorozat sok jelenetben kifejezetten naturalisztikusan ábrázolja is.

A közel 40 millió dollárt felemésztő, az eddigi legdrágább nem angol nyelvű sorozatból eddig az első két évad, 16 rész készült el. A sorozat alkotói a hitelesség érdekében gyakorlatilag újra megteremtették az 1920-as évek Berlinjét: nemcsak a jelmezek és díszletek szintjén, hanem még a legap­róbb újság, cigaretta, patika is szinte soha nem látott történelmi autentikusságot sugároz, amitől még dermesztőbb a történet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!