hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szurikáta-ügy és a népharag
Semmisüljön meg, aki hibázott!

2018. 05. 24.
Csak remélni lehet, hogy mire ez a cikk megjelenik, lecseng a szurikáta-ügy – ha mégsem, akkor súlyosabb a helyzet, mint gondoltuk.

Naponta közel 20 családot lakoltatnak ki otthonából Magyarországon. Tolnanémediben népszavazást tartottak arról, hogy a faluban ne létesülhessen fogyatékos gyerekek részére lakóotthon – sorolhatnánk a múlt heti híreket, melyek joggal válthatták volna ki tömegek együtt­érzését az érintettek felé. Ehelyett szolidaritási hullám árasztotta el az országot egy elpusztult kisállat miatt. Futótűzként terjedt el ugyanis a hír arról, hogy egy látogató gondatlansága miatt a Kecskeméti Vadaskertben hétfőn elpusztult egy vemhes szurikáta – a Facebookon ezután szabályos lincshangulat lett úrrá a vétkes kisfiúval szem­ben. Idővel a gyereket védő józan hangok is fölerősödtek, és nem kellett hozzá sok, hogy egészen elharapódzanak az indulatok a gyerekpárti és állatpárti tábor között.

Az esetről, illetve az annak nyomán kirobbant hisztériáról mint aktuális „nemzeti ügyről” a BBC is beszámolt. A hírt először Meghalt Zara, Kecskemét kedvenc szurikátája címmel hozta napvilágra a Bács-Kiskun megyei hírportál, leközölve a Vadaskert igazgatójának levelét. A cikk szerint május 14-én a Kecskeméti Vadaskertben egy fiú a tiltás ellenére benyúlt a vemhes Zarához, aki ösztönösen beleharapott a fiú kezébe. A kisfiú – valószínűleg a rémülettől és a fájdalomtól – az ujján csüngő állatot a földhöz csapta. Zara és benne lévő magzatai rögtön elpusztultak. A vadaskert igazgatója, aki gyakorlatilag családtagjaként búcsúztatta a „meggondolatlan cselekedet” miatt elpusztult állatot, szülőknek és pedagógusoknak szóló levelét azzal zárta, hogy most ne bűnbakot keressünk, hanem „szálljunk magunkba”, és kezdjünk el jobban odafigyelni egymásra és a környezetünkre. A hírek szerint az igazgató később az iskolát is felhívta, és a gyerek hogyléte felől érdeklődött.

Kétségtelenül sajnálatos az ügy mindegyik fél szempontjából, ám szerencsére a gyereknek nem lett maradandó sérülése – legalábbis fizikailag nem, lelkileg nem tudni, mert az a népharag, ami ezután rázúdult, a pszichológusok szerint nem akármilyen lelki teher. A feldühödött kommentelők hasonló büntetést követeltek a „neveletlen, szabályokat nem tisztelő” gyerekkel szemben, aki azt hiszi, neki mindent szabad, mint amit ő tett ijedtében a szurikátával: földhöz csapást, verést, méltó büntetést vagy inkább bosszút. A hozzászólók odáig mentek, hogy az ilyen viselkedésű gyerek vélhetően szociopata, és ha most nem állítják meg, később akár a családját is kiirthatja…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!