hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyermekbajok
Egyre több a pszichiátriai beteg, elégtelen az ellátás

2018. 03. 14.
A 4‒17 éves gyermekek között a mentális kórállapotok előfordulási gyakorisága nálunk 16 százalék, eléri a népbetegség szintjét, s a trend növekvő. A gyermekek pszichiátriai ellátásának helyzete még a felnőttekénél is rosszabb, s a különösen problémás 14–18 éves korosztály ellátása végképp megoldatlan.

„A mi betegforgalmunk is azt mutatja, hogy rendkívüli mértékben növekszik az esetek száma és súlyossága, és az ellátottak is egyre fiatalabbak. Ez a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás egész területén általános tapasztalat” – mondta el lapunknak Dr. Hirsch Anikó gyermekpszichiáter, a Bethesda Gyermekkórház pszichoszomatikus részlegének főorvosa. A Bethesda a közép-magyarországi régió egyik kiemelt gyermekpszichiátriai ellátóközpontja a Heim Pál Kórház és a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika mellett.

Az elmúlt 5-10 évben szembeszö­kően csökkent a Bethesda Kórház pszichoszomatikus részlegére kerülő gyerekek életkora. Kiemelkedőek az étkezési zavarok, amelyek régen a serdülőkorú lányokra (12-14 évestől 18 évesig) voltak jellemzők. A főorvos elmondása szerint ma viszont egyre több olyan 10 év körüli kislánnyal találkoznak az osztályon, akik nagyon komoly étkezési zavarokkal küzdenek, amelyek mindenképp kórházi ellátást igényelnek, tekintve, hogy a be­teg­ség kifutása adott esetben igen súlyos lehet.

Szintén nagyon megnövekedett az önsértő esetek, a falcolások száma – ez 10-15 éve még extremitásnak számított a kamaszoknál, mára szinte divathullám lett belőle.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!