hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Evolúció: már kérdezni sem szabad?
A darwinizmus és az egyet nem értés joga

2018. 04. 12.
A 21. században viszonylag kevés olyan nemzetközileg elismert természettudós van, aki nyíltan kiáll a bibliai igazságok és az evolúció kritikája mellett. Ilyen kivétel James M. Tour, a Rice University (Houston, Texas) kémia-, számítástechnika-, anyagtudományok- és nanotechnológia-professzora.

James Tour New York-i zsidó családból származik, eredetileg rendőrjárőr szeretett volna lenni, azonban színvaksága miatt nem vették fel az akadémiára. Édesapja javaslatára vegyész szakra jelentkezett a Syracuse Universityre. Az egyetemen felvette a szerves kémiát, és annyira „beleszeretett”, hogy szabadidejében is szerves kémia feladatokat oldott meg, miközben az évfolyamtársai focimeccsre jártak. Ph.D. fokozatát a Purdue Universityn szerezte a későbbi kémiai Nobel-díjas Ei-ichi Negishi laboratóriumában. 1999-től a Rice University kémia-, számítástechnika-, anyagtudományok- és nanotechnológia-professzora. Kutatási területei közé tartozik a grafén, nanotechnológia, nanomedicina, anyagtudományok és polimer kémia (lásd keretes írásunk). Több mint 600 tudományos cikke jelent meg eddig, 120 szabadalomban feltaláló, több tudományos díj és kitüntetés birtokosa, emellett számos start-up cég alapításában is részt vett.

Találkozás a Messiással

Az egyetemen a szerves kémia meg­kedvelése mellett egy másik fontos változás is történt az életében. Egy mosodai beszélgetés közben hallgató­társa arról beszélt neki, hogy Jézus Krisztus meghalt a bűneiért. Ez először értetlenséget váltott ki belőle, mivel szekuláris zsidó családból származott, ahol ugyan betartották az általános társadalmi normákat, de nem igazán foglalkoztak mélyebben a bűn kérdésével. A hallgató azonban felolvastatta vele Máté evangéliumából a következő részt: „Én pedig azt mondom nektek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, paráználkodott azzal az ő szívében.” Ez az idézet teljesen megdöbbentette, mivel már 14 éves kora óta pornófüggő volt, amiről úgy gondolta, hogy senki sem tud – és egyből világossá vált számára, hogy ez alapján ő is bűnös. Néhány hónappal később a kollégiumi szobájában behívta az életébe Jézus Krisztust. Ennek a találkozásnak egyik következménye, hogy azonnal és véglegesen megszabadult a pornófüggőségtől, majd elkezdte napi szinten olvasni a Bibliát és elmélkedni rajta. Ez az elmélkedés számára nem elvont gondolkodást jelent, hanem a személyes, családi, szakmai területeken megnyilvánuló cselekvést. A weboldalán megtalálható előadásaiban számos ilyen példát megoszt (www.jmtour.com /personal-topics). 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!