hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Azonos nemű pároknak is lehet közös gyermeke?
Anya, mama, gyerekek

2018. 03. 14.
Miközben az egynemű párok számára világszerte egyre több országban válik lehetővé, hogy házasságban éljenek, és törvényes keretek között gyermekeket vállaljanak, a melegaktivisták fantáziája nem áll meg itt: céljuk az, hogy genetikailag is közös utóda születhessen két nőnek vagy két férfinek.

A gyermekvállalás kulcskérdés a melegek számára, és nem csak az azonos nemű párok szülői szerep iránti vágya miatt. Ha ugyanis a melegek családot alkothatnak, gyermeket nevelhetnek, éppen úgy, ahogyan az egy férfi és egy nő alkotta normális házaspárok, az óriási fegyvertény lenne a homoszexuális kapcsolatok „egyenjogúságáért” vívott küzdelemben. A gyermekhez jutás kereteit – a biológiai adottságokon kívül persze – jelenleg a jogszabályi keretek határozzák meg, amelyek országonként eltérőek. Magyarországon például sem örökbefogadásra, sem mesterséges megtermékenyítésre nincs lehetőségük a meleg pároknak, így csak az a lehetőség marad, hogy az egyik fél korábbi kapcsolatából származó gyermeket közösen nevelik (ám az új „szülő” ebben az esetben sem fogadhatja örökbe). Liberálisabb szabályozással rendelkező országokban mindkét megoldás elérhető – bár a részletekben vannak különbségek.

Átprogramozott sejtek

Renata Moreira és Lori például a mesterséges megtermékenyítést választották. Mint az Egyesült Államokban élő leszbikus pár a neo.life online magazinnak elmondta, bár lett volna lehetőségük az örökbefogadásra, ők azt szerették volna, ha a gyermekük hordozza mindkettejük genetikai örökségét (Renata őshonos brazil, illetve portugál felmenőkkel rendelkezik, Lori pedig olasz nemzetiségű). Ennek érdekében Renata bátyja donorként „besegített”: az ő spermiumaival termékenyítették meg Lori petesejtjeit. A beavatkozás nyomán megszületett kislány már egyéves, mostanában kezdett el beszélni. Fizikai édesanyját mamának, a pár másik tagját pedig anyunak hívja – genetikai apját „duncle”-nek, ami a donor és az uncle (nagybácsi) szavak összevonása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!