Kereső toggle

Anya, mama, gyerekek

Azonos nemű pároknak is lehet közös gyermeke?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben az egynemű párok számára világszerte egyre több országban válik lehetővé, hogy házasságban éljenek, és törvényes keretek között gyermekeket vállaljanak, a melegaktivisták fantáziája nem áll meg itt: céljuk az, hogy genetikailag is közös utóda születhessen két nőnek vagy két férfinek.

A gyermekvállalás kulcskérdés a melegek számára, és nem csak az azonos nemű párok szülői szerep iránti vágya miatt. Ha ugyanis a melegek családot alkothatnak, gyermeket nevelhetnek, éppen úgy, ahogyan az egy férfi és egy nő alkotta normális házaspárok, az óriási fegyvertény lenne a homoszexuális kapcsolatok „egyenjogúságáért” vívott küzdelemben. A gyermekhez jutás kereteit – a biológiai adottságokon kívül persze – jelenleg a jogszabályi keretek határozzák meg, amelyek országonként eltérőek. Magyarországon például sem örökbefogadásra, sem mesterséges megtermékenyítésre nincs lehetőségük a meleg pároknak, így csak az a lehetőség marad, hogy az egyik fél korábbi kapcsolatából származó gyermeket közösen nevelik (ám az új „szülő” ebben az esetben sem fogadhatja örökbe). Liberálisabb szabályozással rendelkező országokban mindkét megoldás elérhető – bár a részletekben vannak különbségek.

Átprogramozott sejtek

Renata Moreira és Lori például a mesterséges megtermékenyítést választották. Mint az Egyesült Államokban élő leszbikus pár a neo.life online magazinnak elmondta, bár lett volna lehetőségük az örökbefogadásra, ők azt szerették volna, ha a gyermekük hordozza mindkettejük genetikai örökségét (Renata őshonos brazil, illetve portugál felmenőkkel rendelkezik, Lori pedig olasz nemzetiségű). Ennek érdekében Renata bátyja donorként „besegített”: az ő spermiumaival termékenyítették meg Lori petesejtjeit. A beavatkozás nyomán megszületett kislány már egyéves, mostanában kezdett el beszélni. Fizikai édesanyját mamának, a pár másik tagját pedig anyunak hívja – genetikai apját „duncle”-nek, ami a donor és az uncle (nagybácsi) szavak összevonása.

Amerikában a becslések szerint hatmillió gyermeknek van leszbikus, meleg, biszexuális vagy transzgender szülője. Bár a jelenség egyre kevésbé vált ki ellenérzéseket a társadalomban – jegyzi meg a cikk szerzője –, azoknak az azonos nemű pároknak, akik azt szeretnék, hogy legyen biológiai kapcsolat köztük és utódaik között, nincs könnyű dolguk, hiszen a megfelelő technológia, orvos, illetve petesejt vagy spermadonor megtalálása nem egyszerű.

Ez viszont hamarosan megváltozhat, amennyiben beválnak az úgynevezett mesterséges ivarsejtképződés (invitro gametogenezis – IVG) eljáráshoz fűződő tudományos remények. A kísérleti stádiumban lévő művelet lényege, hogy a szülők saját testi sejtjeit alakítják át ivarsejtekké. Ez éppen olyan bonyolult, mint ahogyan hangzik, ezért az eljárás sokáig a tudományos-fantasztikum világába tartozott. A húsz éve zajló IVG-kutatásokhoz azonban áttörést jelentett a japán Shinja Jamanaka felfedezése, aki 2006-ban kidolgozta azt a műveletet, amely segítségével testi sejteket úgynevezett pluripotens őssejtekké lehet változtatni, amelyek azután elvileg bármilyen fajta emberi sejtté átprogramozhatóak. A Nobel-díjat érő tudományos eredmény nyilvánvalóan nem a meleg, még csak nem is a meddő párokat célozta, hanem az őssejtekre épülő terápiás eljárásokhoz jelentett nagy segítséget. Ezekben óriási távlatok nyíltak, hiszen az elhalt sejtek újraklónozása a Parkinson-kórtól az agyvérzésig számos betegségre jelenthet megoldást – ám korábban az ehhez szükséges őssejteket csak embriókból tudták kinyerni, ami etikailag aggályos volt.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: