Kereső toggle

HISZ-akció a Nyugatinál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„150 adag étellel készültünk. fogyasszanak bőséggel, egészséggel! Jó étvágyat mindenkinek!” – nyitotta meg a Melegétel-osztást Kovács Sándor, a HISZ vezetője.

A Nyugati téri aluljáró folyamatos nyüzsgését hétfőn szokatlannak tűnő jelenet törte meg: a Hit Gyü-lekezete Szeretetszolgála-tának (HISZ) önkéntesei éppen az ételosztáshoz szükséges asztalokat állították fel, mialatt a rászorulók fegyelmezett sorba rendeződve várták, hogy csillapíthassák éhségüket.

Perceken belül álltak is az asztalok, és a székelykáposzta kellemes illata töltötte be a teret. A szervezők 18 órai kezdést ígértek, ennek értelmében a sor elején állók szinte másodpercre pontosan jutottak hozzá kiadós vacsorájukhoz.

Az aktivisták nem ritkán többéves tapasztalattal, mosolyogva és gyakorlott mozdulatokkal adagolták az ételt, kanalazták a tejfölt, osztották a kenyeret és evőeszközöket, kínálták a teát, kávét, végül mindenkinek átnyújtottak egy nagy vödör krémsajtot is. Ezúttal egy alkalmi segítőt is kaptak maguk mellé: egy francia anyanyelvű fiatal férfi ugya-nis éppen a közelben tartózkodott, amikor felfigyelt az esemény előkészületeire, és rövid beszélgetést követően ő maga is piros mellényt húzott, hogy jelenlétével és segítségével támogathassa a hiszesek munkáját. A magyar nyelv ismeretének hiányában a rászorulókat az őszinte mosoly és szeretet nyelvén „szólította meg”.

Minden nélkülöző hálásan fogadta az adományokat, jóízűen fogyasztották a tápláló ételt, sokan elismerően nyilatkoztak az ellátás minőségéről és mennyiségéről is, és még véletlenül sem távoztak köszönetnyilvánítás nélkül.

A szeretetszolgálat a 30 éves fennállása óta áll a hátrányos helyzetűek szolgálatában a téli időszakban, de-cember elejétől egészen a hideg idő végéig, általában március közepéig járják Budapest utcáit, tereit. Kovács Sándor ezekkel a szavakkal mutatta be szolgálatuknak ezt a legrégebbi és egyúttal egyik legfontosabb területét: „A tél beálltával heti rendszerességgel indítjuk a szendvicses, gyümölcsös, meleg teás szolgálatot, majd amint hidegebbre fordul az idő, ez kiegészül a melegételes csapattal. Kritikus lehűlés esetén készen állunk újabb csoportok indítására akár napi szinten is, sok lelkes önkéntesünk van, illetve a középiskolás diákok is örömmel töltik nálunk a közösségi szolgálatuk idejét.”

A HISZ vezetője a Heteknek kifejtette továbbá, hogy sajnos egyre több társadalmi réteg szorul rá az ételosztásaikra, mára a hajléktalanokon túl többek között a kisnyugdíjasok is növekvő arányban képviseltetik magukat a teajáratokon, egyre többen kénytelenek egyik napról a másikra élni. Ezt a jelenlévők közül többen is alátámasztották azt állítva, hogy a lakhatásuk és egészségi állapotuk biztosítását követően ételre már csak minimális pénzük marad, ha marad egyáltalán. Egyikük azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az ételosztásokon való részvétel másik fő haszna, hogy a magány helyett közösségi élményhez jut általa.

Köszönetnyilvánítás

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata ezúton is köszönetét fejezi ki azok felé a jószívű egyháztagok és szimpatizánsok felé, akik magánszemélyként vagy vállalkozóként adományaikkal, illetve adójuk 1%-ának felajánlásával folyamatosan biztosították szervezetünk működését annak 30 éves fennállása során, ezzel támogatva a HISZ gyakran életmentő küldetését bel- és külföldön egyaránt. Felajánlásaikat a jövőben is hálás szívvel fogadjuk és köszönjük, életükre Isten gazdag áldását kívánjuk!

Olvasson tovább: