Kereső toggle

Halálos rendszerhibák

A romagyilkosságok és az igazságszolgáltatás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 2008-2009-es romagyilkosságok kapcsán nemrég könyv jelent meg arról a sok mulasztásról, hibáról, amit a nyomozó szervek követtek el, és amin több emberélet múlt. A felelős vezetőket a későbbi eljárás során felmentették. Mindeközben a roma–nem roma viszony nem sokat javult.

„Mindet ki kellett volna irtani” – ilyen vagy ehhez hasonló „többségi” megjegyzésekről is beszámoltak lapunknak azok az újságírók, akik a 2008-2009-es romagyilkosságok településein azóta többször is megfordultak. Mint ismert, a négy elfogott elkövető előre kitervelten, módszeresen, pusztán a származás alapján ölt védtelen embereket: összesen kilenc helyszínen támadtak, hat roma ember életét oltották ki, öt embernek pedig súlyos sérüléseket okoztak, s az áldozatok között gyermekek is voltak. A cél egy polgárhá-ború kiprovokálása volt.

Félnek beszélni

A P’amende roma magazinműsor munkatársai szerint ma a legtöbb településen ugyanaz a szegénység és kilátástalanság uralkodik, mint tíz éve, tetézve a némasággal. A bizalmatlanság fölerősödött, az együttélés, ha lehet, még keservesebb. Hogy mennyire negatív lehet a közhangulat ezeken a vidékeken, az akkor kezd számunkra is világossá válni, amikor megpróbálunk túlélőket megszólaltatni – és folyamatosan falakba ütközünk.

Kíváncsiak lennénk többek között a kislétai polgármester véleményére is: hogyan él ma a falu, mennyire dolgozták fel a múltat. De a helyi vezető megkeresésünkre elmondja: nem kíván szerepelni, különben is régen volt már az eset. Szavaiból kitetszik: a helyiek nem kérnek a médiamegkeresésekből, amelyek sok negatív tapasztalatot hoztak számukra. Az önkormányzati vezető félti a családját, a közösségét, ezért köszöni, nem nyilatkozik.

Kislétáról tudni kell, hogy a gyilkosságok legutolsó helyszíne volt, ahol az akkori – és egyben mai – polgármester és családja is az elkövetők célkeresztjében állt. Neki a baloldali politikai kapcsolatain kívül az volt a „fő bűne”, hogy jól bánik a helyi cigánysággal, munkát ad nekik, és más módon is segíti őket a beilleszkedésben. Az ellene irányuló merénylet nehezen kivitelezhetőnek bizonyult, ezért a gyilkosok végül nem rá, hanem egy alvó roma édesanyára és 13 éves lányára törtek egy éjszaka, és szitává lőtték őket. A kislány csodával határos módon, ám maradandó sérülésekkel maradt életben, az édesanyja azonban rögtön meghalt.

Nem sokkal később a Hír Tv a gyilkosság okát szerelemféltésként mutatta be, amitől a kislétaiak felháborodtak. Joggal, hiszen a romagyilkosság-sorozatot az utolsó, kislétai gyilkosság után „már” a nyomozó hatóság is egymással összefüggő, szervezett, rasszista indítékú akcióként kezdte kezelni.

Vadászjelenetek

„Pár évente végigjártam ezeket a településeket, és az a tapasztalatom, hogy az úgynevezett átlagemberek körében is az a megítélés, hogy a cigányok megérdemelték, amit kaptak, mert nyilván megvolt rá az ok. Persze vannak olyan hangok, hogy gyereket azért nem kellett volna – nyilván a felnőtt más kategória” – meséli Tódor János oknyomozó újságíró, akinek nemrég jelent meg a könyve Vadászjelenetek Magyarországon címmel a gyűlölet-bűncselekményekről.

Hangsúlyozza: a közhangulat elválaszthatatlan a hivatalos propagandától, amely a gyilkosságok idején sokáig azt sulykolta, hogy a cigányok egymás közti leszámolásáról van szó. Az akkori igazságügyi miniszter, Draskovics Tibor szintén uzsoraleszámolást emlegetett. Ennek megfelelően három tarnadobi cigány fiatalember közel 11 hónapig ült előzetes letartóztatásban a nagycsécsi ügy miatt (ez volt az első olyan támadás, ahol gyilkosság is történt, egy cigány nőt és egy férfit lőttek le) – s mint kiderült, a letartóztatásuk tévedés volt, de Tódor információi szerint még csak elnézést sem kértek tőlük emiatt.

„A rendőrségre jellemző, hogy mindig a könnyebb ellenállás irányában indul el, és ez találkozott a közhangulattal és a politikai elvárással is” – mondja az oknyomozó újságíró, aki nemegyszer maga hívta fel az illetékes rendőrök figyelmét a nyomozás elvarratlan szálaira, például az elkövetők szélsőjobbos és egyéb kapcsolataira. A sorozatos melléfogásokat Tódor – nem kevés jóindulattal – a hozzá nem értéssel, a tapasztalt rendőrök nyugdíjba küldésével magyarázza, bár kérdésünkre nem tagadja, hogy a rendőrség sem mentes a rasszizmustól, és a mindenkori politikai elitnek sem kifizetődő a cigányok melletti kiállás.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: