Kereső toggle

30 éve kezdődött a HISZ munkája

Interjú Kovács Sándorral, a HISZ vezetőjével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A határon túl élő magyarság körében is aktív a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata, amelynek elnöke legutóbbi, felvidéki útjáról is beszámolt.

Ha jól tudom ez volt a második útja Szepesbélára. Mit kell tudni a településről?

– Spišská Belá (Szepesbéla) a Magas Tátra alján, festői környezetben helyezkedik el, komoly történelmi hagyományokkal rendelkező kisváros. A térség az átlagnál szegényebb. Beszéltem egy Pozsonyban élő szlovák barátommal, aki úgy fogalmazott: akik az ország nyugati feléből járnak erre, az általunk is felkeresett településeken egyfajta időutazást élnek meg, a térség mind gazdaságilag, mind infrastrukturálisan elmaradott.

Hogyan kezdődött itt a HISZ munkája?

– Egy közös ismerősünkön, Solymosi Imrén keresztül kerültem kapcsolatba egy nagyszerű emberrel, Jan Repka lelkésszel, a Romani Archa gyülekezet pásztorával, aki a romák felé végez embermentő szolgálatot. Tőle kaptam meghívást egy konferenciára, ahol a magyarországi karitatív helyzetről tartottam előadást, amely után egy nemzetközi karitatív együttműködésnek az alapjait is leraktuk. Ekkor, augusztusban hangzott el egy tiszteletteljes kérés, hogy nagyon nagy szükségük lenne egyebek mellett egy aggregátorra, amellyel biztosítani tudják a kitelepülős igehirdetéseik hangosításának áramellátását. Mikor hazaértem Budapestre, egy kisebb gyűjtési akció keretén belül 600 kilogramm tartós élelmiszert kaptunk egy kedves roma vállalkozótól. Szeptember közepén az élelmiszer mellett tanszereket, aggregátort, illetve egy mosógépet is felrakodtunk az autónkra. Ez utóbbi nagyon fontos egy olyan helyen, ahol a gyerekek a falu szélén folyó patakban mosnak. A mosógéppel szerettük volna lerakni egy szociális mosoda alapjait. Amikor hazaérkeztünk, megkeresett bennünket egy mosógépeket forgalmazó gyülekezeti vállalkozó, aki további gépekkel is szeretné támogatni a HISZ munkáját.

Mi motivája a HISZ-t, hogy a határokon túl is segítsen?

– A HISZ tevékenységének alapja az, hogy felelősséget érzünk a teljes magyarság felé a határ bármely oldalán. Már a születésünk első lépése is a határon kívül élő magyar keresztények megsegítése volt. 1987-ben erdélyi magyaroknak vittünk ruhákat, ekkor indult el a HISZ. Ruhákat, élelmiszereket, magyar nyelvű irodalmat – ami a Bibliát jelenti – vittünk Partiumba, Székelyföldre. Jártunk más magyar lakta vidékeken is: Ungváron, Magyarkanizsán. Gyülekezeti küldésre ott voltunk az adományainkkal az 1989-es romániai forradalom idején Aradon is, de szerveztünk békésebb programot is, amikor vajdasági és erdélyi gyerekeket üdültettünk egy hétig a Balaton partján.

Miért tartja különösen fontosnak a határon túli magyarok segítését?

– Azt látom, hogy kellő támogatás mellett nem veszítik el a gyökereiket. Próbálunk úgy segíteni a kinti magyar barátainkon, hogy tudjanak érvényesülni a szülőhazájukban. Ha meg tudnak maradni erős keresztény magyarként, azzal Isten munkásai lehetnek ezekben a szellemileg is viharvert országrészekben. Fontosnak tartom, hogy felnőttek mellett a gyerekek felé is legyen szolgálatunk. Ezért is vittünk tankönyveket Gyimesbükkre és azért télapóztunk Ungváron és Magyarkanizsán is, hogy ők is érezzék: nem felejtkezik el róluk az anyaország, nem felejti el őket a Hit Gyülekezete.

Köszönet

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata ezúton is köszönetét fejezi ki azok felé a jószívű adakozók felé, akik az elmúlt 30 évben lehetővé tették azt, hogy a HISZ be tudja tölteni a gyakran életmentő fontosságú küldetését – határokon belül és túl. A hidegebb időjárás közeledtével a Szeretetszolgálat önkéntesei ismét megkezdik a téli krízis járatok üzemeltetését. Támogatásaikat a jövőben is hálás szívvel fogadjuk és köszönjük!

Olvasson tovább: