hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A traumából pozitív szaldóval is ki lehet jönni”
– mondja Lénárt Ágota katasztrófapszichológus

2017. 09. 07.
A terrortámadások okozta poszttraumás stressz szindróma tüneteiben és kezelésében is hasonló ahhoz, amit a harctérről visszatérő katonák, vagy katasztrófák, balesetek túlélői tapasztalnak. A trauma feldolgozása munkát igényel, ám ennek elvégzése nyomán akár pozitív sorsfordulat is bekövetkezhet – mondta a Heteknek dr. Lénárt Ágota, a Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófapszichológiai Szekciójának társelnöke.

„A nizzai terrortámadás egyik magyar túlélője azzal keresett meg, hogy rendszeresen emlékképek gyötrik. Ezeket a bevillanásokat a szakmában flashnek nevezik, és akár a legváratlanabb pillanatban, teljesen valósághűen előjöhetnek” – említett példát lapunknak nyilatkozva saját praxisából Lénárt Ágota, aki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság krízisintervenciós csoportjának egyik vezetőjeként részt vett olyan tragédiák túlélőinek segítésében, mint a vörösiszap-katasztrófa vagy a magyar diákok veronai buszbalesete. Hangsúlyozta: a terrorakciók és a különböző katasztrófahelyzetek sérültjeinek, illetve a veterán katonáknak a poszttraumás tünetei gyakorlatilag megegyeznek, és hasonló kezelést is igényelnek.

Az említett flasheken, illetve rémálmokon túl gyakori jelenség a szorongás és az önhibáztatás: „miért pont én maradtam életben” vagy „miért voltam rosszkor rossz helyen”. A helyzetet súlyosbítja, ha az illetőnek maradandó fizikai sérülései lettek, hiszen ezek nap mint nap az átélt szörnyűségekre emlékeztetik. „Az egyik legfontosabb dolog ilyenkor – ezt alkalmaztuk a nizzai túlélő esetében is – az úgynevezett ventillálás, vagyis, hogy a traumatizált személy újból és újból mondja el, hogy mi történt vele, mert így az esetek többségében előbb-utóbb »átmosódik« az élmény, és veszít az erejéből. Természetesen beleragadni sem érdemes abba ami történt, de a környezete gyakran arra ösztönzi az embert, hogy azonnal igyekezzen túllépni a történteken, ami nem célravezető” – magyarázta a pszichológus.

Hozzátette: azon nem érdemes rágódni, hogy mi miért történt, inkább arra kell koncentrálni, hogy az életben maradásnak bizonyára célja van, a túlélőnek „dolga van még a Földön”. Érdemes fokozatosan, a terhelhetőséget figyelembe véve visszatérni a mindennapi feladatokhoz: elképzelhető, hogy valaki eleinte az ágyból sem tud felkelni, vagy csak a boltig tud elmenni, hogy bevásároljon – mindenesetre érdemes az élet apró örömeire koncentrálni, és fenntartani a kapcsolatot a barátokkal, munkatársakkal. A nyugtatók szedése pedig csak nagyon súlyos esetekben és időlegesen indokolt – hiszen ezek könnyen függőséget okozhatnak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!