Kereső toggle

„A traumából pozitív szaldóval is ki lehet jönni”

– mondja Lénárt Ágota katasztrófapszichológus

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A terrortámadások okozta poszttraumás stressz szindróma tüneteiben és kezelésében is hasonló ahhoz, amit a harctérről visszatérő katonák, vagy katasztrófák, balesetek túlélői tapasztalnak. A trauma feldolgozása munkát igényel, ám ennek elvégzése nyomán akár pozitív sorsfordulat is bekövetkezhet – mondta a Heteknek dr. Lénárt Ágota, a Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófapszichológiai Szekciójának társelnöke.

„A nizzai terrortámadás egyik magyar túlélője azzal keresett meg, hogy rendszeresen emlékképek gyötrik. Ezeket a bevillanásokat a szakmában flashnek nevezik, és akár a legváratlanabb pillanatban, teljesen valósághűen előjöhetnek” – említett példát lapunknak nyilatkozva saját praxisából Lénárt Ágota, aki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság krízisintervenciós csoportjának egyik vezetőjeként részt vett olyan tragédiák túlélőinek segítésében, mint a vörösiszap-katasztrófa vagy a magyar diákok veronai buszbalesete. Hangsúlyozta: a terrorakciók és a különböző katasztrófahelyzetek sérültjeinek, illetve a veterán katonáknak a poszttraumás tünetei gyakorlatilag megegyeznek, és hasonló kezelést is igényelnek.

Az említett flasheken, illetve rémálmokon túl gyakori jelenség a szorongás és az önhibáztatás: „miért pont én maradtam életben” vagy „miért voltam rosszkor rossz helyen”. A helyzetet súlyosbítja, ha az illetőnek maradandó fizikai sérülései lettek, hiszen ezek nap mint nap az átélt szörnyűségekre emlékeztetik. „Az egyik legfontosabb dolog ilyenkor – ezt alkalmaztuk a nizzai túlélő esetében is – az úgynevezett ventillálás, vagyis, hogy a traumatizált személy újból és újból mondja el, hogy mi történt vele, mert így az esetek többségében előbb-utóbb »átmosódik« az élmény, és veszít az erejéből. Természetesen beleragadni sem érdemes abba ami történt, de a környezete gyakran arra ösztönzi az embert, hogy azonnal igyekezzen túllépni a történteken, ami nem célravezető” – magyarázta a pszichológus.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: