Kereső toggle

Múlt századi élmény és ízek Budapest szívében!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A két világháború közötti pezsgő budapesti zsidónegyedbe kaphatnak betekintést a Hanna Glatt Kóser étterembe látogatók! Az autentikus zsidó ételek, remek kiszolgálás és a csodás környezet együtt járul hozzá az egyedi élményhez.

Budapest hagyományos belvárosi zsidó negyedében, a Kazinczy utcai főzsinagóga körül található a MAOIH (Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség) központja, ahol minden, az orthodox zsidó hitélethez tartozó intézmény is jelen van.

A zsinagóga melletti tégla borítású épület – mely korábban a régi zsidó iskola volt – földszintjén helyezkedik el a Sasz Chevra zsinagóga. Ez a hely szolgál helyszínül az őszi nagyünnepektől a Tóraadás ünnepéig a sábeszi Istentiszteleteknek, illetve az ünnepi kiddusoknak, valamint a tanulásnak.

Az udvarban található a Hanna Orthodox Glatt Kóser étterem, mely az 1920-as évek óta létezik, azonban étteremként csak a második világháborút követően üzemel. Helyén korábban népkonyha működött. A HANNA az egyetlen glatt kóser étterem, mely az orthodoxia felügyelete alatt működik. Az étterem felett kapott helyet az új rendezvényterem, az udvaron pedig hangulatos kerthelyiség lelhető a nyári szezonban.

A zsinagóga mögött találjuk a mívesen kovácsolt hüpe, vagyis esketési baldachin vázát. Ugyanis a hagyományhű közösségekben kizárólag a szabad ég alatt tartanak esküvőket, ahogy hajdanán tették azt. A belső homlokzaton az „iskola” felirat áll, ami az épület eredeti funkcióját hivatott hirdetni, ám az iskola ma már a Wesselényi utca 44-ben működik az első pesti izraelita gimnázium helyén. Az épület magasföldszintjén található a bész medres, a mindennapi imaterem. A pincében pedig a volt maceszsütöde, ahol pészách ünnepére kézzel készült a pászka.

Ha átsétálunk a „községháza” feliratú árkád alatt, akkor egy másik udvarba jutunk, ahol a rabbi és a hitközségi alkalmazottak lakásai, valamint az irodák és a díszterem található. Ha tovább megyünk, a Dob utcába érkezünk, ahol a kóser delikátesz bolt, illetve a glatt kóser húsbolt található. Itt tartósítószer nélküli, saját készítésű termékeket árulnak, melyek méltán híresek Európa-szerte is. Az érdeklődök, további részleteket az étteremről a www.koserhanna.hu webcímen találhatnak.

Olvasson tovább: