hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nehéz fiúk, könnyített vizsga

2017. 06. 01.
Hosszan húzódott a gyulai érettségibotrány, és a végére úgy látszik, még a bíróság is belefáradt. 2013-ban indult a Gyulai Törvényszéken a Harruckern János Szakképző Iskola volt igazgatója, igazgatóhelyettese és több mint húsz tanára elleni per, miután lényegében pénzért lehetett érettségit vásárolni a közoktatási intézményben. A négyéves gimnáziumi tananyagot két év alatt lehetett „elsajátítani”, félévente 90 ezer forint ellenében. A közel két évig húzódó perben első fokon az igazgató és helyettese is felfüggesztett börtönt kapott, a tanárok pedig pénzbüntetést. Majd újabb kétéves eljárás után a közelmúltban kurtán-furcsán zárult az ügy: csak annak nem enyhítették az ítéletét, aki nem fellebbezett. Az ügy politikai dimenzióktól sem mentes lezárása sokakban hagyott nyitott kérdéseket, így a botrányban érintett tanulókban is, akik úgy érzik, becsapták őket.

„A biztonsági szakmában dolgoztam, és a törvény változása miatt szükségem volt az érettségire, mint ahogyan sokan másoknak is” – kezdi történetét a gyulai érettségibotrány egyik résztvevője, Károly (akinek nevét kérésére megváltoztattuk). A férfi határozottan jó ígéretet kapott a rapid érettségire, mégpedig – meg­lepő módon – egy biztonsági cégtől, a Petró Securitytől: két év alatt, kevés erőfeszítéssel simán abszolválhatja az érettségit Gyulán. Nem kell erőlködni, segítenek a felkészülésben, és a vizsga is tuti lesz, ígérték neki, illetve a több mint kétszáz jelentkezőnek. A vádirat szerint a Petró Security vagyonőrképzéssel is foglalkozó magáncég személyenként és félévenként 90 ezer forintot kért a jelentkezőktől, a képzésre pedig szerződést kötött a Harruckern János Közoktatási Intézménnyel.

A Zámbó András igazgató által szignált kontraktus értelmében a 90 ezer forintos tandíjból mindössze 40 ezer jutott az iskolának, a többi a tanulókat közvetítő biztonsági cégé lett. Károly szerint jöttek az intézménybe az egész ország területéről: a biztonsági szakmában dolgozók, illetve az erre a területre szakosodott „nehéz fiúk” körében is hamar híre ment a könnyített érettséginek. „Munka és család mellett nem könnyű tanulni, ezért sokan ugrottak rá a lehetőségre. Azt ígérték a szervezők, hogy ha fizetünk, nem lesz semmi gond, de azért a tanórákra be kellett járni” – mesélte a férfi, aki a többiekhez hasonlóan a biztonsági céggel kötött szerződést. Csak a bírósági tárgyalás nyomán derült ki számára, hogy ez teljesen szabálytalan volt.

Forrásunkon kívül összesen kétszáztizenhárman kezdtek bele a kétéves képzésbe. Volt olyan félév, amely csupán három hónapig tartott, és a félévek végén esedékes záróvizsgákat a tanórát adó tanárok állították össze, illetve javítottak ki, így bukás nem volt. A megtartott tanórák száma azonban nem érte el a törvényben előírt minimumot, így utólag kellett órákat beírni, ami miatt a bíróság okirat-hamisításért ítélte el a résztvevő tanárokat – legalábbis első fokon. A hiányzás sem jelentett kizáró okot, de az érettségire csak akkor lehetett jelentkezni, ha a pénz maradéktalanul be volt fizetve. A bírósági eljárás során bebizonyosodott, hogy voltak olyan diákok is, akik nem is jártak a tanórákra, de befizették a pénzt, így annak ellenére érettségizhettek, hogy nem teljesítették a tanéveket. Az igazgatót folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettével és hivatalos személy által bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítással vádolta meg az ügyészség. A vádlottak padján csak a különböző beosztásban dolgozó pedagógusok ültek, a tandíj nagyobb részét eltevő biztonsági cég vezetője ellen nem emelt vádat az ügyészség, csupán tanúként hallgatták ki a perben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!