Kereső toggle

KERT.Kapcsolat

Miről szól a KERT Alapítvány?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A KERT Alapítvány az Esélyegyenlőség Világnapja alkalmából hozta létre a Kert.Kapcsolat című családi nap rendezvényét. A program célja az volt, hogy a résztvevők jó hangulatú, változatos programokon keresztül tapasztalhassák meg, hogy van olyan dolog, amiben erősebbek, és van olyan, amiben gyengébbek. Mert ettől olyan színes a társadalmunk, mint egy kert.

A ragyogó napsütéses időben több mint 1500 ember, családok, idősek és fiatalok látogattak ki a programra. Az alapítvány történetében ez volt az első ilyen nagyméretű, ennyi embert megszólító rendezvény, de a szervezők szerint mindenképpen folytatása következik.

„Az alapítványt három magánszemély: Kiss István, Egri Zsolt és jómagam alapítottuk 2015 tavaszán” – meséli Dr. Süveges Gábor ügyvéd. – „A felsőpakonyi kilépéssel az alapítvány célja egyrészt, hogy közel kétéves szűkebb körű működést követően a szélesebb nyilvánosság elé lépjünk, másrészt, hogy így, szélesebb rétegeket elérve növelni tudjuk az alapítvány támogatói körét. Felsőpakony polgármestere Nagy János úr és az önkormányzati képviselők első megkeresésünkre felkarolták az ügyünket. Díjmentesen rendelkezésünkre bocsátottak eszközöket, sőt, a rendezvény helyszínéül szolgáló felsőpakonyi focipályát teljes egészében díjmentesen használhattuk.”

A jelek szerint az alapítványi önkéntesek mellett sok helyi vállalkozó és önkéntes segítő odaadó munkáját siker koronázta, hiszen nagy érdeklődés kísérte a programot. „Nagy sikere volt a Buday

Péter és a helyi illetőségű Némedi József mesterszakácsok védnöksége mellett és Ferenczi István, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Grillszövetség elnöke és a Danubius Hotel Aréna konyhafőnöke által vezetett szakmai zsűri felügyelete mellett zajló főzőversenynek.” Úgy tűnik, az ilyen és ehhez hasonló rendezvények különösen nagy szerepet játszanak abban, hogy a segítséggel élők megítélésével kapcsolatos társadalmi szemléletmód megváltozzon.

Kovács Tímeát, aki az alapítvány kuratóriumának tagja, és elsődlegesen a szociális szakmai kérdésekkel, az önkéntesek munkájának koordinálásával, rendezvényszervezéssel foglalkozik, arról faggatjuk, mi motiválja ebben a munkában. Végzettsége szerint szociális munkás, szakmai tapasztalatot főképp fogyatékossággal élők ellátásával kapcsolatosan szerzett. Mint megtudjuk, számára az önkéntesség „egyfajta odafigyelés, felelősségvállalás. Annak beismerése, hogy vannak olyan területek az életemben, ahol kicsit többet kaptam, és vannak olyanok is, ahol gyengébb vagyok. Minden ember életében vannak olyan dolgok vagy területek, ahol mások hasznára tud lenni, így tudjuk kiegészíteni egymást. Bár talán úgy tűnik, hogy az önkéntes munka a pénzkereséstől és a szabadidőből veszi el az időt, valójában a szabadidő értelmes és hasznos eltöltésének egy módja, amelynek során sokszor többet kapunk, mint amit adni tudunk. És nem mellesleg, jó dolog egy fontos téma részesévé válni, főleg, ha ezt egy jól szervezett, összetartó és elhivatott közösségben tehetjük.”

A KERT Alapítványnál számos önkéntes dolgozik. Közülük többen nagy tapasztalattal bírnak a fogyatékossággal élők támogatása terén, de még többen vannak, akik „csak” fontosnak érezték, hogy részesévé váljanak a témának, és itt szereztek gyakorlatot és új ismereteket. Vannak olyan rendszeres vagy alkalmi önkéntes segítők is, akik nagyon fontos háttérfeladatokat látnak el, de a segítséggel élők támogatásában közvetlenül nem vesznek részt.

Tímeától megtudjuk, hogy a terveik és programjaik mögé Felsőpakony önkormányzata mellett számos helyi és környékbeli lakos és vállalkozó is odaállt, így rendkívül színes rendezvény kerekedett. Izgalmas színpadi programokkal, főzőversennyel, gyermek focikupával, kézműves foglalkozásokkal, ugrálóvárral, egészségügyi szűrésekkel, katonai és motoros bemutatóval, kirakodóvásárral, illetve a fogyatékosságot bemutató ügyességi játékokkal készültek. A nap során olyan nagynevű előadókat és személyeket köszönthettek a rendezvényen, mint a Kelemen Kabátban és a New Level Empire zenekarok, az MH Központi Katonazenekara, a 100 Tagú Cigányzenekar ifjúsági kamarazenekara, Masa Tamás és Anita, Buday Péter mesterszakács, Banner Géza rádiós műsorvezető, Kanyó Zsolt paralimpikon és edző.

A sok látogató érdeklődéssel kísérhette még a gyerek focikupát, a honvédség és a tűzoltók eszközbemutatóit, a gyerekek kedvencei közé tartozó Apacuka Zenekart, továbbá a helyi iskolások előadásait is.

Az alapítvány szervez úgynevezett „érzékenyítő programokat”, azaz olyan játékos, saját élményeken alapuló foglalkozásokat, amely során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a különböző fogyatékosságokkal küzdő emberek mindennapi életébe. Saját tapasztalatokon keresztül ismerhetik meg a fogyatékosság okozta korlátokat, illetve azok áthidalásának módját, a segítés helyes technikáit és lehetőségét, miközben a foglalkozásokat vezető szakemberektől és érintettektől a felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak. Ilyen módon a foglalkozások hozzájárulnak a fogyatékossággal kapcsolatos szemléletmód formálásához, az elfogadáshoz, a téves elképzelések rombolásához.

Ezek a programok minden korosztály számára elérhetők, életkornak megfelelően alakíthatók, egyéni és csoportos formában egyaránt. A rendezvényeken rövidebb, egyszerűbb játékok keretében, de akár iskolai rendezvényeken, osztályfőnöki órákon vagy munkahelyi közösségekben is.

Az alapítvány céljain túl (a fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok, illetve az őket nevelő-gondozó családok segítése és tehermentesítése) a munkát kizárólag önkéntes segítőkkel, fizetett alkalmazottak nélkül látják el. „Mindenki, nemcsak a gyerekekkel és családokkal közvetlenül foglalkozó, illetve a programjainkat szervező és lebonyolító személyek, hanem az alapítvány vezetői, adminisztratív munkatársai, de a jogászunk, könyvelőnk stb. is ellenszolgáltatás nélkül végzi a feladatát. Emiatt szinte működési költségek nélkül dolgozunk, vagyis minden anyagi és tárgyi felajánlás, adomány közvetlenül a céljaink megvalósítására és a fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok, illetve az őket nevelő családok különböző formájú támogatására fordítódik” – teszi hozzá Tímea.

Az alapítvány céljait már Pajor Ábrahám, kuratóriumi tag foglalta össze: „Szeretnénk felhívni a társadalom figyelmét, hogy a sérült gyermekek is gyermekek. Ennélfogva ugyanolyan színes és értékes tagjai emberi közösségeinknek, mint mindenki más. Ezt nem a témában gyakran megszokott bűntudatkeltés, hanem az őszinte és nyitott beszéd kultúrájával akarjuk megteremteni. A célunk nem az, hogy bárkit megterheljünk, hanem hogy rávilágítsunk a sérült gyerekek rendkívül színes és érzelemgazdag világára, valamint a másokért élés örömeire.” Mint kiderült, hosszú távú célok is foglalkoztatják a segítőket: „Fontos megreformálni a hazai ellátási rendszert, aminek sok esetben a sérült gyerekek sajnos nem haszonélvezői, hanem az elszenvedői. Távlati célunk, hogy egy nyugat-európai szintű, valóban a gyerekeket támogató bentlakásos intézményt hozzunk létre – támogatóinkkal és aktivistáinkkal karöltve.”

Holcsik Éva, látássérültekkel foglalkozó gyógypedagógus szintén önkéntesként segíti az egyesület munkáját. „Öröm volt látni azt a nagyfokú érdeklődést, nyitottságot, melyet mind a gyerekek, mind a felnőttek részéről tapasztaltam.” Az integráció és az érzékenyítés ugyanis a látássérült gyerekeknél is fontos kérdés: „Az integrációnál fontos tényező, hogy milyen a látássérült gyermek személyisége, tanulmányi eredménye, a megszerzett speciális ismeretei. Számít a befogadó iskola és a közösség pozitív hozzáállása, valamint a család anyagi és erkölcsi támasza – hogy ez minél jobb legyen, az érzékenyítő programok ezt a folyamatot is segítik. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, a gyerekeket esetenként több tárgyból felmentik, a közösségen belül perifériára kerülhet.”

Éva pénzfelismerő feladattal készült a rendezvényre. „A pénz a mindennapi életünk egyik leggyakrabban előforduló eszköze, mely tapintással könnyen megkülönböztethető. Ezzel a feladattal a családi napon résztvevők ismereteiket bővíthették, ezt a tapintásos formát akár ők is alkalmazhatják egy-egy olyan helyzetben, amikor a vizuális ingerek háttérbe szorulnak.”

Bár gyakran halljuk, hogy az információk 80 százaléka vizuális, ezt nem úgy kell elképzelnünk, hogy 20 százalék marad a tapintásra, szaglásra és a hallásra. „Csupán az a kérdés, hogy melyik érzékszervünkkel kívánunk erőteljesebben összpontosítani. A jól látó emberek gyakran elfelejtkeznek azokról az érzékszerveikről, amelyek a vizualitáson kívül esnek. Ma már egyre több olyan kiállítás van, amely kizárja a vizualitást, ami a látó emberek számára is új ismereteket ad.”

Az elmúlt évtizedekben az informatika a látássérültek számára is „a szobába hozta a világot”. Megkönnyítette a levelezést, a napi kommunikáció lehetőségét. Éva szerint a Braille-írás, -olvasás elengedhetetlen a mindennapi életben való boldoguláshoz – például a gyógyszer-, lift-, bankkártyahasználathoz stb. De fontos a környezetük rendezettsége érdekében is, akár a fűszerek, CD-k megjelölésénél. „A látássérült gyerekek életében is elengedhetetlenek az írás-olvasás alapjai. Ha csak az informatika világára hagyatkoznak, problémák adódhatnának az alapkészségek megfelelő szintű kialakulásával.” (Közreműködött: Mezei Viola)

 

Hogyan tudjuk támogatni?

– A pénzbeli támogatásokat az alapítvány alábbi számlájára lehet átutalni: OTP Bank Nyrt. 11710026-20001766.
– Tárgyi adományokkal is lehet támogatni az alapítványt (például cégek a profiljukba illő adományokkal (például eddigi támogatók: Gyermelyi, eisberg vagy Bahamas).
– Nagy örömmel veszik az önkéntes segítségnyújtást, amely végezhető közvetlenül a segítséggel élőkkel összefüggően, vagy más területen (például jogi vagy egyéb kérdésekben).

Olvasson tovább: