hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem kispályáznak
Milliárdos sportberuházások itthon és a határon túl

2017. 01. 28.
Több tízmilliárd forintot osztott szét a kormány 2016 utolsó napjaiban sporttámogatásokra és sportcélú ingatlanfejlesztésekre, többek közt futballstadionok, labdarúgó-akadémiák, sportpályák és multifunkciós sportcsarnokok létesítésére. A támogatott projektek között szerepel egyebek mellett a Népliget rekonstrukciója, azaz a „Fradiváros” első ütemének megépítése 10 milliárdért, a szegedi futballstadion 9,7 milliárdért és a kisvárdai multifunkciós sportcsarnok 3,5 milliárdért. A Magyar Közlönyben megjelent tételek között határon túli projektek is szerepelnek, a vajdasági kisváros, Topolya harmadosztályú futballcsapata például 3 milliárd forintra számíthat a magyar költségvetésből.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a magyar kormány kiemelten kezeli a sportot, elég csak az olimpiai pályázatra vagy a politikusok, kormánytagok egyre gyakoribbá váló sportvezetői szerepvállalásaira gondolni (Miért vállalnak sportvezetői szerepet a politikusok? Hetek, 2016. december 16.). Az év végi pénzosztás, a „röpködő” tízmilliárdok híre mégis sokakat meglepett.

A milliárdos összegek odaítélését a 2016-os költségvetés tartalékkeretének megnyitása és a költségvetés egyes fejezetei közötti mintegy 300 milliárd forintos átcsoportosítás tette lehetővé (a sporttámogatások terén több mint 76 milliárd forintot csoportosítottak át más célokra). Bár a karácsony előtti napokban záporozó kormányrendeletek között nem könnyű eligazodni, számításaink szerint összesen több mint 500 milliárd forint sorsáról (el- és újraosztásáról) dönthetett a kormány az ünnep előtti héten.

Lázár János december 14-én, az utolsó hivatalos kormányülésről szóló kormányinfón arról beszélt, hogy több mint 200 milliárd forint felhasználásáról döntöttek, amelynek legnagyobb tétele a nyugdíjemelés, emellett 80 milliárd forint jutott a kórházak 30 napon túli adósságának rendezésére is. Lázár ezenkívül sporttámogatásokról is beszélt, amelyeket azonban akkor nem részletezett. Ezekről, valamint jó néhány egyéb, a költségvetést érintő döntésről a Magyar Közlöny év végi számaiból értesülhettünk. Az itt megjelent kormányrendeletekből az derül ki, hogy az említett 500 milliárd forintból több mint 95 milliárd forintot szánt a kabinet sportcélú támogatásokra – nagyságrendileg ugyanannyit, mint a nyugdíjemelésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!