Kereső toggle

Egy brand vége

Válik Hollywood álompárja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jó ideje rebesgették már, hogy problémák vannak, mégsem hittek a fülüknek a rajongók és a hollywoodi kollégák, amikor a múlt hét elején kiderült: válik az álompár. Brangelina többé nem létezik, ismét kettő lesz az egy: Angelina Jolie és Brad Pitt nemsokára megmutathatja, mire képesek magukban.

Pedig az egész olyan szépen indult. Egymásra találásukat ugyan némileg beárnyékolta, hogy Pitt eleinte még házas volt, de már nem sokáig. 2005-ös hirtelen válása Jennifer Anistontól korántsem ennyire, de azért szintén megrázta a filmfővárost, ahol kiváltképpen szeretik az álompárokat.

Az álmokat azonban többnyire ébredés követi. A cserbenhagyott Aniston még most sem tudta visszatartani markáns véleményét a válás hírére: „Na, ez a karma! – kommentálta a hírt, majd kijelentette: – Soha nem is gondoltam, hogy Jolie és Pitt összeillenek; Jolie túl komplex Pittnek, aki igazából egy egyszerű fiú.” Az édes bosszúra a bulvársajtó is rátett egy lapáttal: azonnal kéz a kézben sétálós boldog fotót közölt Anistonról és második férjéről, Justin Theroux-ról, akivel hosszú jegyesség után tavaly kötötte össze az életét (és akitől a legfrissebb hollywoodi pletykák szerint máris külön él).

A Brangelina-vállalkozás a Mr. és Mrs. Smith forgatásán indult. Eleinte tagadták ugyan, hogy egymásba szerettek, de Pitt már a bemutató évében elvált feleségétől, és hamarosan meg is született első közös gyermekük, Shiloh. Hollywood és a világ őszinte csodálattal adózott a legújabb álompárnak, akik egyébként hosszas együttélés után csak 2012-ben jegyezték el egymást (Pitt 250 ezer dolláros gyűrűt tervezett a menyasszonynak), és – nem kis mértékben gyermekeik unszolására – 2014-ben házasodtak össze. A frigy késleltetésének egyik oka az volt, hogy nem akartak addig megesküdni, amíg Amerikában nem válik szabaddá az azonos neműek házasságkötése.

A sztárok iránt érdeklődők elsősorban politikai szerepvállalása, a rák ellen folytatott személyes harca (két évvel ezelőtt leoperáltatta mindkét mellét, hogy csökkentse a rák kialakulásának családjában igen magas kockázatát, majd megvált a petefészkeitől is), illetve családi elkötelezettsége miatt rajonganak Angelina Jolie-ért. Brad Pitt-tel komoly munkát végeztek annak érdekében, hogy összesen három felbomlott házasságuk alapjaira felépítsék az oly csodált Brangelina brandet – ami visszatekintve talán túl szép is volt ahhoz, hogy igaz legyen.

Jolie filmjei mellett extravagáns, furcsa, időnként morbid szokásairól híres egyéniség. A házasságra azonban mindig is komolyan, mondhatnánk, „vérségi kötelékként” tekintett: első esküvőjén a saját vérével írta fel fehér ingére Lee Miller nevét. Billy Bob Thorntonnal hasonló kötelékben állt: egymás vérének egy cseppjét a nyakukban lógó fiolában hordozták. Emellett az életében fontos szerepet játszó férfiakhoz kötődő tetoválásairól is híres. A korábbi férjeket ugyan ma már csak sebhelyek képviselik, de van helyettük például szanszkrit nyelvű ősi szöveg, amit Bangkokban szerzett be, és a népes multikulturális család koordinátái.

Jolie a vér mellett a késekhez is már-már beteges módon vonzódik, ezeket – korábbi leszbikus szeretője szerint – intim helyzetekben is előszeretettel használja. A halál iránti vonzalma már tinédzser korában nyilvánvaló lett, amikor a fehér lovon érkező herceg helyett arról álmodozott, hogy majd temetkezési vállalkozó lesz. Végül mégis a színészetnél kötött ki, mint híres apja, Jon Voight, aki egyébként nem vett részt a nevelésében. Viszonyuk olyannyira rossz volt, hogy Jolie felnőttként hivatalosan is elhagyta apja nevét, aki viszont egy alkalommal úgy nyilatkozott róla, hogy „komoly mentális problémái vannak”.

A Jolie–Pitt család összetétele korántsem mondható mindennapinak: három saját gyermekük mellett három különböző kultúrába született, örökbefogadott gyermeket neveltek eddig. Legidősebb fiuk, Maddox kambodzsai, Pax vietnami, Zahara lányuk etióp. Vér szerinti első gyermekük Shiloh Nouvel, a legkisebbek pedig az ikerpár, Knox és Vivienne. Shilohról az elmúlt években sokat cikkeztek, mivel a kislány leginkább fiúként szeret öltözködni és viselkedni, amire szülei maximális szabadságot adnak. Pitt egy korábbi nyilatkozata szerint Shiloh otthon jobban szereti, ha Johnnak hívják, és ezt a család tiszteletben is tartja.

Az álompár válásából a szeptember 19-ei bejelentés óta jól megél a bulvársajtó. Jolie „kibékíthetetlen ellentétekre” hivatkozva borított, amelyekről azóta is találgatás folyik. Szó esik többek között Pitt szülői alkalmatlanságáról, valamint az alkoholhoz és a droghoz fűződő odaadó kapcsolatáról. Jolie ezek közül csak a dühkitörésektől félti a gyerekeket, bár egyelőre még a szemfüles bulvársajtó sem tud arról, hogy bármi bajuk esett volna ezek miatt. Barátok szerint Pitt odaadó, gondos apa, és tipikus szülő-kamasz konfliktusokról van szó, megspékelve egy erősen védelmező természetű anyával. Némi malíciával még arra is gondolhatunk, hogy Pitt néha apai tekintéllyel fegyelmezni próbálta az amúgy híresen rakoncátlan népséget…

Jolie – miután a család egy igencsak viharos hangulatú repülőúton hazatért Dél-Franciaországból – azonnal különköltözött a gyerekekkel egy malibui luxusvillába. A periratok szerint a repülőúton telt be a pohár, ahol Pitt állítólag erőszakosan viselkedett. Több forrás szerint ez ordítozásban merült ki, és az sem egyértelmű, hogy ezt már részegen tette, vagy utána itta le magát. Az ügyben – mivel a levegőben történt – az FBI vizsgálódik Pitt teljes együttműködésével. Jolie azóta nem hajlandó tárgyalni a férjével, akinek a számát letiltotta a telefonján. Pitt a barátai szerint kétségbeesetten próbál kapcsolatba lépni feleségével, illetve gyerekeivel, akik szintén hiányolják őt.

Jolie az elmúlt napokban régi barátjánál, Johnny Deppnél keresett vigasztalást, aki nem sokkal korábban vált el feleségétől, Amber Heardtől. Depp tanácsára bérelte fel Laura Wassert, a legkeresettebb hollywoodi válóperes ügyvédet is. Úgy tartják, hogy a válni szándékozó hollywoodi sztárok perében manapság az jár jól, aki gyorsabban ér oda Wasserhez. Gyorsaságról szólva, a londoni Madame Tussaud Panoptikum azonnal cselekedett: Angelina és Brad viaszfiguráját eltávolították egymás mellől, és közéjük állították Robert Pattinsont. Üvegszemük továbbra is boldog elégedettséggel tekint a világba. Sztárügyvéd ide vagy oda, Jolie állítólag nem kér gyerektartást, egyszerűen csak a teljes felügyeletre hajt, mindössze látogatási jogot hagyva Pittnek.

Az elhidegülés lépéseit utólag nehéz átlátni. Azt azért tudhatjuk, hogy Brad Pittet köztudottan ingerelte felesége anorexiás soványsága, ami különösen a 2013-as mellműtétjei óta volt feltűnő. Jolie ezt azzal passzolta, hogy az intenzív munka során „elfelejt enni”. A bulvársajtóban felröppent konfliktusaikról szóló találgatásokat mindeddig sikeresen lekezelték azzal, hogy összetartó családként, a gyerekkel karöltve oldják meg a problémákat. 2015-ben beszéltek először családi problémákról a By the Sea premierjén, tagadva, hogy a filmben saját házasságuk szennyesét teregették volna ki. Filmbeli harcaik azonban olyan élethűek voltak, hogy a nézőkben óhatatlanul felébredt a gyanú. Jolie többek elmondása szerint egyébként igencsak féltékeny volt Pittre, és több alkalommal meggyanúsította, hogy megcsalja őt. Utoljára Marion Cotillard francia színésznővel, legújabb filmbeli partnerével.

Számos vita forrása volt a pénz is Brangelináéknál. Pitt gyakran kifogásolta, hogy felesége már csak a jótékonysági és politikai tevékenységével van elfoglalva, és sorra utasítja vissza a jól fizető szerepajánlatokat, miközben a költekezést nem adták alább. Bár Jolie végül – állítólag fogcsikorgatva – aláírta a Disney Demóna című produkciójának folytatását, az el sem kezdődött forgatás még sokára fog pénzt hozni a konyhára.

Bár az elmúlt hónapokban többször látták komolyan veszekedni a párt féltékenység, pénz és egyéb okok miatt, hozzájuk „közel álló” források közül többen megerősítik, hogy a legfőbb konfliktust Jolie politikai ambíciói okozták. A színésznő, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja, korábban jószolgálati nagykövete, állítólag arról álmodik, hogy egyszer akár a főtitkári székbe is beülhet. Ezt nem is bízza a véletlenre: otthonukban egy főhadiszállást is berendezett, ahol jószolgálati útjait és karitatív tevékenységét tervezi két profi tanácsadója segítségével. Brad Pittnek az sem okozhatott túl sok kellemes percet, hogy felesége gyakran magával viszi útjaira a hat csemetét – számos alkalommal a biztonságosnak egyáltalán nem mondható válságövezetekbe. Bár Jolie egyéni útjait Pitt teljes mértékben támogatta, a gyerekek utazásairól ez nem mondható el. Felesége legutóbb egy jordániai menekülttáborban járva jelentette ki, hogy következő útján Szíriába viszi a gyerekeket, hogy segítsenek az ország újjáépítésében.

Olvasson tovább: