Kereső toggle

Önnek új üzenete érkezett

A mobil- és internetfüggőség pusztító hatásai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rohamosan fejlŐdik a technológia, mára életünk szinte minden területére behatoltak az újításai. Ennek megfelelően erősen formálja is ezeket – gyermekeink fejlődésétől kezdve a kapcsolataink minőségén át a munkavégzésünk színvonaláig –, sőt, igen erős függőséget is okozhat, amellyel kapcsolatban a Common Sense Media nevű nonprofit szervezet felmérése megállapította: a helyzet megérett arra, hogy hivatalosan is mentális rendellenességnek nyilvánítsák.

A Common Sense Media nevű nonprofit szervezet, amely az internettel és a technológiai fejlődéssel kapcsolatos ügyekben segíti a szülőket és a politikusokat az eligazodásban, újabb tanulmányt tett közzé azzal kapcsolatosan, hogy az internet- és a mobiltelefon-függőség milyen mértékben sújtja a fiatal és az idős generációt. A számaik alapján a tinik mintegy 50 százaléka, míg a felnőttek 27 százaléka érzi úgy, hogy függőség alakult ki bennük a készülékektől. A fiatalok 80 százaléka legalább óránként egyszer ránéz a telefonjára, és 72 százalékuk vallotta be, hogy erős késztetést érez arra, hogy azonnal reagáljon a beérkezett üzenetekre. 2010-ben, a legutóbbi felméréskor a fiatalok között még csak 0–26 százalék volt a függők aránya, vagyis riasztóan erős ütemű a növekedés.

A függőség a tanulmány alapján nemcsak a társadalmi kapcsolatokra van pusztító hatással, hanem az empatikus képességekre, a pubertáskori személyiségfejlődésre is, és növeli a családon belüli feszültségeket. A Common Sense Media szerint a jelenség olyan súlyos, hogy több tanulmány és vizsgálat lefolytatása is szükséges, ugyanis egyértelműen látszik, hogy a fizikai, kognitív, szociális és érzelmi fejlődés területén is komoly következményei vannak annak, ha a gyermekünk a szabad levegő és a társaival való játék helyett szobája magányát és az iPadjét választja.

A tanulmány kijelenti, hogy a folyamatos „többsávos működés”, azaz a multitasking jelentősen rontja, rosszabb esetben teljesen lerombolja a képességünket arra, hogy egy feladatra koncentráljunk. A médiaeszközök használata a fiataloknál napi 10 órára növekedett a 2010-es 7,5 óráról, és egy 2013-as felmérés kimutatta, hogy a diákok például kevesebb, mint hat percig tudtak egy tanulási feladatra koncentrálni, mielőtt engedtek volna egy szórakoztató eszköz vonzásának.

A technológia a családi kapcsolatokat is rombolja, ugyanis mindkét oldalt zavarja, amikor egy fontos beszélgetés során a gyerekek vagy felnőttek is a telefonjukat babrálják, és ahelyett, hogy megtisztelnék a másikat a figyelmükkel, inkább az érkezett üzenetekre reagálnak. Amikor a szülő figyelmét eltereli valamilyen készülék, sokkal türelmetlenebb a gyermekével, mint amikor teljes figyelmét a beszélgetésre fordítja. Így aztán a közvetlen kapcsolatra szánt idő is egyre rövidebb lesz.

A fiatalok fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges pozitív megerősítés és visszajelzés sem a hagyományos módon, közvetlen kommunikáció útján érkezik, hanem új utak jöttek létre – a tinédzserek körében egyre fontosabbá válnak a közösségi médiában elért pozitív visszajelzések, háttérbe szorítva a valódi, közvetlen és személyes pozitív megerősítést a szülők vagy barátok részéről.

A tanulmány szerint a fiataloknak mindössze 13–17 százaléka részesíti előnyben a közvetlen kommunikációt, a többiek szerint a kapcsolataikat a közösségi média sokkal jobban fejleszti.

A CNN meginterjúvolt egy amerikai bloggert, aki saját gyermekeinél világosan követhető szabályokat állított fel a készülékekkel kapcsolatosan, például a vacsoraasztalnál mindenki számára tilos a telefonokat vagy más kommunikációs eszközöket „babrálni” (a szülők számára is). Janis Brett Elspas szerint ilyen módon talán el lehet kerülni a függőség kialakulását, illetve tudatos készülékhasználatra lehet nevelni a gyerekeket.

A probléma a szülőknél is megvan, akik alig maradnak el a gyerekektől – a tanulmány szerint 69 százalékuk nézi meg a készülékét óránként, és 56 százalékuk érzi szükségét az azonnali reakciónak. Ráadásul a munkahelyen vezető beosztásban dolgozó szülőtől a munkáltatója is elvárja, hogy folyamatosan elérhető legyen, emiatt a megfelelési kényszer is arra készteti a családfenntartót, hogy rendszeres időközönként ellenőrizze a bejövő e-maileket. Ez aztán ahhoz is vezethet, hogy észrevétlenül erős függőség alakul ki.

A szakértők szerint a folyamatos újabb ingerek, amelyek a telefonon érkező üzenetekből jönnek, azzal is kiküszöbölhetők, ha az ember többet mozog. Holland Haiis, egy „digitális elvonási” szakértő szerint arra kell törekedni, hogy az agyunk dopaminszintjét folyamatos stimuláció érje, így nem fogjuk szükségét érezni, hogy állandóan a készülékeket nézegessük.

Olvasson tovább: