hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Iszlamofóbia: erősödik az ellenállás
Így látják a németek és a franciák a hazájuk muszlim közösségeit

2016. 05. 05.
Egyre nagyobb az elutasítás az iszlámmal szemben – így összegezhetőek egy nemrég készült közvélemény-kutatás eredményei Franciaországban. A felmérésből világossá vált, hogy nemcsak a szélsőjobboldaliak vélekednek negatívan az iszlám befolyásáról és térhódításáról, hanem a politikai paletta valamennyi képviselője. Még a baloldalon is népesebb lett azoknak a tábora, akik fenyegetést látnak az iszlámban. A kutatás emellett hasonló fejleményekről számolt be Németországból.

A franciák 47, a németek 43 százaléka véli úgy, hogy a muszlim közösség „veszélyt” jelent a nemzeti identitásra – derül ki az Ifop közvélemény-kutatóintézet jelentéséből, amelyet a Le Figaro nevű francia napilap megbízásából készített. Franciaországban a megkérdezettek csaknem kétharmada mondta azt, hogy az iszlám „túl befolyásos és látható” lett a társadalmukban.

Az eredmények egyértelműen az iszlámmal szembeni nyugtalanság erősödését tükrözik. 2010-ben is készült hasonló felmérés, akkor a franciák 43 százaléka látta veszélyesnek az iszlámot, és 55 százalékuk állította azt, hogy a vallás túlságosan látható.

Az iszlámmal szembeni ellenérzések megerősödése egy érdekes folyamatra világít rá. A friss adatok nem annyira a jobboldali illetve a szélsőjobboldali nézeteket vallóknak tudhatóak be, hanem annak, hogy egyre több baloldali is hasonlóan vélekedik az iszlámról. Nagy elmozdulás igazából az ő táborukban történt az elmúlt években. Míg 2010-ben a francia Szocialista Párt választói-nak 39 százaléka gondolta azt, hogy az iszlám túlzottan is előtérbe került az országban idén már 52 százalékuk osztja ezt a véleményt. Hat évvel ezelőtt a szocialista szimpatizánsok 23 százaléka ellenezte a mecsetek építését, arányuk azóta 13 százalékponttal nőtt. Muzulmán származású polgármester megválasztásával kapcsolatban is erősödtek az ellenérzések a szocialistáknál: míg 2010-ben 18 százalékuk nem támogatott volna ilyen jelöltet, mára ez az arány 28 százalék lett. A baloldalon zajló változásokat jól tükrözik Manuel Valls miniszterelnök kijelentései is. Múlt hónap elején a francia kormányfő bejelentette, hogy támogatja a fejkendők betiltását az egyetemeken. Bár megjegyzése heves vitákat váltott ki a Szocialista Párton belül, az világossá vált, hogy egyre népesebb és hangosabb a tábora a baloldalon azoknak, akik úgy vélik, Franciaország túlságosan engedékeny az iszlámmal szemben, és ezen változtatni akarnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!