hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csúcsra járatott versenylovak

2016. 05. 22.
Egyre gyakrabban hallunk új technológiai eszközök megjelenéséről, kezdve az egyre okosabb telefonoktól az okosodó órákon át az okosgyűrűkig. Sokan teszik fel a kérdést: mire jók ezek? Felveszek egy karórát, ami méri a pulzusom és a reggeli kocogásom hosszát? Csak ennyi?

A kérdésre az angol Leicester City futballcsapat játékosai tudnának leghitelesebben válaszolni. Múlt héten ugyanis megnyerték az angol kupát, a klub történetében először, pedig tavaly még a kiesés ellen küzdöttek. A sikert a kitartáson és kemény munkán túl a játékosok által egész idényben viselt OptimEye S5 nevű eszköznek köszönhetik. A szenzor érzékeli a játékosok helyét a pályán, a sebességüket és az egymás közti ütközések erősségét. Az eszköz által gyűjtött adatok elemzése után az edző számára világosan látható, melyik játékos mennyire terhelhető még az edzéseken, ki mennyire teljesít kiemelkedően, és kinél áll fenn a sérülés veszélye.

A sportban rengeteg pénz cserél gazdát, épp ezért nem meglepő, hogy egyre több csapat igyekszik beszerezni és a mindennapi munka részévé tenni az ilyen és hasonló eszközöket (nyitóképünkön például a német válogatott tagjai helyezik fel magukra az érzékelőket). Sok egyesület az orvosi stábhoz hasonlóan külön adatelemző csapatot is alkalmaz, hogy az összegyűjtött információkból a lehető leghatékonyabban tudjanak helytálló következtetéseket levonni. Az eddigi tapasztalatok alapján egyértelműen látszik, hogy a szenzorokat használó csapatoknál radikálisan visszaesett a sérülések száma, ami a tulajdonosoknak, az edzőnek, a játékosoknak és nem utolsósorban a szurkolóknak is jó hír. Az edzéseken is viselt eszközök kimutatják, ha valaki átlagon aluli teljesítményt produkál. Ebben az esetben a sportolót azonnali orvosi vizsgálatnak vetik alá, amely kimutatja, ha túl van terhelve, ezért kevesebb vagy más jellegű edzésre van szüksége.

A Nemzeti Amerikaifutball Ligában (NFL) is egyre elterjedtebbé válik az „okostechnológia” használata. Némely csapatnál az edzők már a meccs közben valós idejű adatokat láthatnak a játékosokról, ki mennyire fáradt (az edzéseken gyűjtött információk alapján ezt pontosan meg lehet határozni), ki mennyit futott, ki milyen jól teljesít.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!