Kereső toggle

Egy brüsszeli magyar vétó

Magyarország a női és a melegjogok árukapcsolása ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarország megvétózott egy olyan európai tanácsi következtetést, amely a nőnap előtt egy nappal a nők és férfiak társadalmi egyenlőségével összekapcsolva a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek jogainak és lehetőségeinek erősítéséről szólt volna. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a magyar kormány támogatja a nők és férfiak egyenlőségét, ám nem tartja elfogadhatónak, hogy ezt összekössék a melegjogok kiterjesztésének ügyével.

Magyarország az Európai Uniónál olyan következtetés elfogadását szorgalmazta, amely további feladatokat határoz meg a nők érdekeinek védelmében – írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A tárca szerint Magyarország határozottan támogatja a nemek közötti társadalmi egyenlőséget szolgáló intézkedéseket, ezért Brüsszelben olyan következtetés elfogadását szorgalmazta a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács hétfői ülésén, amely ezen a téren további feladatokat határoz meg az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak.

A magyar álláspont szerint a nők támogatásáért még sokat kell tenni, ezért sajnálatosnak nevezték, hogy Brüsszelben ebben a kérdésben nem született döntés. Az EMMI szerint a tanácsülésen a nők és férfiak társadalmi egyenlőségével foglalkozó dokumentum elfogadását összekapcsolták egy olyan dokumentuméval, amely az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) emberek jogainak és lehetőségeinek erősítéséről szól.

A magyar delegáció a két dokumentum szétválasztását és a nőket támogató tanácsi következtetés elfogadását javasolta, ám a holland elnökség ragaszkodott ahhoz, hogy a két témában egyszerre haladjanak. Az LMBTI emberekről szóló, kizárólag a bizottság által készített dokumentumot „komoly, a tagállamok szuverenitásával összefüggő aggályok miatt” azonban a tanácsülésen nem tudta támogatni Magyarország. Mivel az elnökség nem fogadta el a két dokumentum szétválasztására vonatkozó javaslatot, a tanács hétfői ülésén egyik dokumentumot sem fogadta el. A holland elnökség döntése szerint elnökségi következtetések készülnek, amelyeket a tervek szerint a tanács júniusi ülésére kívánnak benyújtani.

 Az EMMI hangsúlyozta: Magyarországnak kiemelkedően fontos az Alaptörvényben lefektetett alapelvek és értékek védelme. Az ország nem tud és a jövőben sem fog olyan döntéseket támogatni, amelyek nem tükrözik ezeket az értékeket. Mivel a családjogi kérdések alapvetően nemzeti hatáskörbe tartoznak – tették hozzá –, nem tartanak elfogadhatónak olyan uniós politikai döntést, „amely közvetlenül vagy közvetve gyakorol nyomást Magyarországra, hogy vizsgálja felül a családjoggal kapcsolatos alapvető értékeit”.

A hatályos magyar jogszabályok és az Alaptörvény alapján biztosított Magyarországon a homoszexuális emberek védelme, az európai értékekkel összhangban – olvasható a tárca közleményében. Úgy fogalmaztak: el kell kerülni, hogy egy uniós dokumentum „a nemzeti hatáskörök csorbításával” lehetőséget teremtsen olyan intézkedések jövőbeni előírására és számonkérésére, amelyek Magyarországnak „ezen túlmenő, nem tisztázott kötelezettséggel járnának”.

Ugyanezen a tanácsülésen – ahogy arról az EUObserver nyomán az atv.hu beszámolt – az is kiderült, hogy hazánk nem támogatja az Európai Unió részvételét a nyári amszterdami Meleg Büszkeség Napján. Idén először az Európai Bizottság önálló EU-hajó szponzorálását vette tervbe az amszterdami felvonuláson.

Olvasson tovább: