hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Önkéntes nemzeti amputáció

2014. 06. 12.
Jelentős számban élnek Nagy-Britanniában az átlagosnál magasabban képzett, 30 év körüli, kreatív és vállalkozó kedvű magyar fiatalok, akik jobban érzik magukat ott, mint itt. Háromnegyedük az elkövetkező 5 évben biztosan nem tervezi a visszatérést Magyarországra, ugyanakkor rendszeresen hazalátogat, és ezer szállal kötődik szülőföldjéhez. Úgy tűnik, a társadalom gerincét adó középosztálybeli ifjakat érinti leginkább a pár év óta megugrott kivándorlási kedv – erősíti meg egy friss hazai kutatás.

Idén áprilisban és májusban összesen 5200 Nagy-Britanniába, főként Londonba szakadt honfitársunk válaszolt az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete (MTA TK KI) által végzett online adatfelvétel kérdéseire, melyet az intézet a MENJEK/MARADJAK dokumentumfilm-sorozat alkotóival együttműködésben készített. A nagyszámú minta valószínűleg nem képezi le pontosan az ott élő magyarok társadalmi összetételét, de képet ad a kivándorlók jellegzetes motivációiról, a kint élők társadalmi-gazdasági helyzetéről és jövőképéről. A kutatás megerősítette, hogy a kivándorlást választók elsődleges oka anyagi, a válaszadók zöme 2010 után ment ki, és nem bánta meg a döntését.

Ez azt jelenti, hogy szinte mindegyik válaszadó jobbnak értékeli jelenlegi helyzetét, mint amilyen Magyarországon volt, és a hazatérést is csak kevesen fontolgatják közülük: közel 40 százalékuk egyáltalán nem tervez visszatelepülést, 35 százalékuk pedig az elkövetkező 5 évben biztosan nem. További egyötödük is bizonytalanul, a „pár éven belül visszaköltözne” válaszra voksolt, míg mindössze 6 százalék mondta azt, hogy egy éven belül visszatérne Magyarországra. Honfitársaink növekvő „visszaszivárgására” tehát egyelőre nincs jel.

Adalékul szolgálhat, hogy a TÁRKI áprilisban közzétett kutatása szerint Nagy-Britannia elsősorban a hosszabb távú külföldi munkavállalást tervező 18-39 éveseknek jelent célországot. Ha ez ténylegesen így van, akkor kétségtelenül megtalálják a számításukat, bár az is igaz, hogy a más célországokban élő magyarok jövőbeni tervei egyelőre nem ismertek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!