hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éledeznek a marokkói civilek

2014. 06. 19.
Hasonlóan a legtöbb arab ország­hoz, a rövid 2011-es tavasz után Marokkó­ban is helyreállt a király autokratikus, tekintélyelvűuralma. De valami mégis meg­változott: az egyre élénkebb és bátrabb civil társadalom a jogait követeli.

Februárban az Atlasz-hegységben lévő Midelt városának egyik ügyésze elégedetlen volt autószerelője munkájával, ezért a szerencsétlen embert irodájába hozatta a rendőrökkel, és megcsókoltatta vele a cipőjét. Bizonyára arra számított, következmények nélkül megús­sza, de az ügy nagy felháborodást vál­tott ki, és hamarosan több ezer ember vonult az utcára tüntetni. Az ügyészt két héttel később felfüggesztették állásából.

2011 óta élénk protestkultúra fejlődött ki Marokkóban, ebben a poros, még az arab világ viszonyaihoz képest is szegény észak-afrikai királyságban. A különböző demonstrációk és tüntetések nagyon gyakoriak, és nem csak a nagyvárosokban. Hivatalos adatok szerint napi 50 megmozdulás is van; igaz, ez kevesebb, mint 2011-ben és 2012-ben. A munkanélküliségtől kezdve a környezetvédelmen keresztül a dolgozók jogaiig, a legváltozatosabb ügyek miatt szervezkednek és mozdulnak meg a marokkóiak. Ezzel próbálják feszegetni a korlátokat ebben a régi vágású monarchiában.

„2011-ben minden megváltozott” – mondja Khadija Ryadi, a Marokkói Emberi Jogi Szövetség (AMDH) volt elnöke és az ENSZ Emberi Jogi Kitüntetésének egyik díjazottja. A 2011-es arab tavasz Marokkót is megrázta, nagy megmozdulások voltak több városban. „Azelőtt is voltak tüntetések, de azóta megszűnt a félelem, az emberek sokkal jobban tudatában vannak a jogaiknak.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!