hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem a húszéveseké a világ
Globális idősek otthonává válhat a Föld

2014. 05. 17.
Az emberiség történetének egyedülálló időszakában élünk. A világ népessége drámai mértékben öregszik, a kormányok pedig mindeddig keveset tettek azért, hogy kezeljék ennek messzeható következményeit. Jelenleg körülbelül 800 millió 60 év feletti ember él a Földön, 2050-re többen lesznek két milliárdnál – miközben 150 éve az átlagos élettartam még csak 40 év volt. A szociális, gazdasági, oktatási és egészségügyi rendszer átalakítására van szükség annak érdekében, hogy a társadalmak alkalmaz­kodni tudjanak az új helyzethez.

1804-ben egymilliárd ember élt a Földön, 120 év kellett a kétmilliárd eléréséhez, és csak további 30 a háromhoz. 1960 óta a világ népessége 12-14 évente egymilliárddal nő, percenként 150-nel, évente 80 millióval többen vagyunk. A 80 évesnél idősebb emberek száma 2000 és 2050 között 395 millióra fog nőni, ami négyszeres növekedést jelent.

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez a jelenség és az ehhez kapcsolódó problémák csak az elmúlt egy-két évtizedben váltak nyilvánvalóvá, valójában a tudósokat, közgazdászokat, politikusokat évszázadok óta foglalkoztatja a kérdés. Thomas Malthus angol demográfus már 1798-ban arról írt, hogy az élelmiszertermelés nem tudja tartani a lépést a növekvő népességgel, és ennek háborúk, éhségek, betegségek lesznek a következményei. Mindeddig nem igazolódtak be félelmei, de a jelenkori ipari társadalmak aggódva figyelik Ázsiát és Afrikát: mi lesz, ha az ott élők is ugyanolyan igényekkel lépnek fel, mint a fejlett országok állampolgárai? Lesz-e akkor elegendő élelmiszer, tiszta ivóvíz, élvezeti cikkek vagy gyógyszer?

Az emberiség egyötöde él szegénységben, és éppen ezekben a régiókban a legnagyobb a születések száma, ám kevés gyermek éri meg a felnőttkort. Az öregedési folyamat ezért leginkább az alacsony és közepes gazdasági helyzetű országokban gyorsul drasztikusan, Brazíliában és Kínában alig 25 év kellett ahhoz a mértékű növekedéshez, ami Franciaországban 100 évig tartott. Németország (jelenleg a világ leggyorsabban öregedő társadalma) és Etiópia körülbelül azonos számú lakossággal rendelkezik ma: körülbelül 80 millióan élnek mindkét országban. 2050-re azonban 174 millió etióp ember lesz, de csak 72 millió német. Ezzel párhuzamosan Afrika fogja adni a világnépesség 24 százalékát (ez ma 15 százalék), míg az európaiak a világ népességének alig 8 százalékát teszik majd ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!