hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az áldozatpolitika mellékhatásai
Interjú Ljiljana Radoniccsal, a Bécsi Egyetem politológus kutatójával

2014. 04. 24.
Ha a magyar zsidó közösség a Holokauszt Emlékévben megvonja a támogatását az állami kezdeményezésektől, az a helyzet kiéleződését mutatja. Viszont az a tény, hogy ezt megteheti, azt jelzi, hogy a magyarországi helyzetet nem szabad démonizálni – nyilatkozta a Heteknek Ljiljana Radonic, a Bécsi Egyetem Politikatudományi Intézetének kutatója. A zágrábi születésű politológus az emlékmúzeumokat elemezve vizsgálta, hogy a posztszocialista országok miként értelmezik a második világháborúban betöltött szerepüket.

A térségbeli posztkommunista országok történelmi emlékezete között milyen markáns különbségek vannak? Magyarország esetében milyen jellegzetességekről lehet beszélni? 

– 1989 után minden posztkommunista országban újraírták a történelmet, és igyekeztek a múltban találni egy korszakot, amely a nemzeti függetlenség „aranykorává” válhatott. A kérdéses országok saját történelmétől függött, hogy ez mely időszak lett. Egyedül a cseheknél lehetett a két háború között egy valóban egységes demokratikus tradícióról beszélni, Horvátországban viszont Franjo Tuđman idejében – az 1990-es években – az 1941 és 1945 közötti usztasa államot tekintették a horvát függetlenség irányába vezető út egyik fő mérföldkövének.

Ezek az „újfajta történelemértelmezések” tipikusak az összes posztszocialista országban. A magyar állam esetében az a különleges, hogy éppen most kerül sor a történelem radikális újraértelmezésére, amikor már régen nincs arra szükség, hogy leszámoljanak a régi, szocialista történelmi képpel, és külső fenyegetettség sincsen, amely más esetekben nacionalista összefogáshoz vezet egy adott állam esetében. Ehhez köze van az Európai Unión belüli válságnak is, annak ellenére, hogy abból közvetlenül nem lehet levezetni a magyar történéseket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!