hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horthy propagandistája
Sváb polgárfiúból magyar írófejedelem

2014. 03. 27.
Művei mára teljesen eltűntek a köztudatból, pedig nagyapáink az ő regényein nőttek fel. Neve kikopott a magyar irodalomtörténetből, hiába zengett évtizedekkel ezelőtt a nagyérdemű vastapsától az ország valamennyi színháza, ha darabjait játszották. Tökéletes ismerője a magyar nyelvnek, ami csak keveseknek adatik meg azok közül, akik nem az anyatejjel szívják magukba ezt a tudást. A Franz Herzogból lett Herczeg Ferenc ezen kevesek közé tartozott.

Sváb polgári családból emelkedett a 19. század legjelentősebb magyar elbeszélői közé. Versec város polgármestere a magyart tartotta a legszívósabb és legéletrevalóbb nemzetnek. Ő maga egyáltalán nem beszélte a nyelvet, de eltökélt szándéka volt, mint kora jelentős, jómódú, polgárosodó németségének, hogy beolvad a Monarchia magyar urai közé. Magyar urat szeretett volna faragni fiából is, és terve tökéletesen sikeredett. Olyannyira, hogy évekkel később Franz Herzog, amikor egy hölgy becsületéért vívott párbajban leszúrta ellenfelét, néhány napra a váci fogházba került. Innen szárnyalt a Parnasszusra, hiszen a zárkában született meg első regénye Fenn és lenn címmel, melyet később beküldött a Singer és Wolfner Kiadó Egyetemes Regénytár pályadíjára is.

A zsűri fő bírálója, Mikszáth Kálmán egyből ráharapott a regényre. Franz Herzogból Herczeg Ferenc lett, aki egyúttal a magyar irodalom egyik vezéregyéniségévé vált. Olvasók tömegeit vonzotta, falták könyveit. A szerző önéletrajzi ihletésű írásában így emlékezik meg első könyve fogadtatásáról:

„Regényemről az első mértékadó bírálatot a régi Korona Kávéházban hallottam... Én... egyedül olvasgattam a Korona ablakfülkéjében, mikor a saját nevem ütötte meg a fülemet;

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!