Kereső toggle

Terroristaképzés a neten

Hogyan használják a világhálót a muszlim szélsőségesek?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szélsőséges iszlamisták és a dzsihadisták a kezdetektől fogva ismerik az internetet. Elsősorban propagandacélokra, de toborzásra és kommunikációra is használják – ez pedig, dacára az Egyesült Államok által meghirdetett, terrorizmus elleni harcnak, semmit sem változott – sőt profibbak, mint valaha.

Hetek óta nem tudtam beszélni palesztin kollégámmal, Abdelhalim al-Anzival a Gázai övezetben. A tavalyi egyiptomi katonai puccs óta Gázára kifejezetten rájár a rúd – az egyiptomi hadsereg sorra robbantja be Rafahnál a Hamasz-kormányzathoz tartozó alagutakat, a határátkelőnél is megszigorodott az ellenőrzés, Hamasz-politikus sem járt Egyiptomban a 2013. június 3-ai katonai puccs óta.

A katonai szigornak, mely az övezetet sújtja, meg is van az eredménye: a körzetben újra benzinhiány van, elektromos áramhoz a nap egy-két órájában jut a lakosság. Az egyiptomi közbeszédben pedig már elhangzott annak a lehetősége, hogy a terrorszervezetté nyilvánított Muzulmán Testvériség elleni harc jegyében Egyiptom esetleg bevonulhatna a Gázai övezetbe. Tekintve, hogy a ’79-es béke óta nem látott a határvidék ekkora egyiptomi katonai jelenlétet, politikai elemzők szerint ez az opció is elképzelhető.

Palesztin újságíró kollégámat próbáltam elérni mobilon, e-mailben, de egyikre sem reagált. Komolyan aggódni kezdtem miatta, így azt tettem, ami a rendelkezésemre állt – böngésztem azoknak a honlapoknak a tucatjait, melyeket Gázából szerkesztenek, hátha megtudok valamit.

Megtaláltam például a palesztin Iszlám Dzsihád honlapját és Twitter-oldalát, de megtaláltam a Hamasz angol nyelvű Twitterét is. Két dolog vált nyilvánvalóvá számomra: habár a nyugati világ (elsősorban az Egyesült Államok és Európa) terroristaként jegyzi mindkét szervezetet, egészen megdöbbentő internetes jelenléttel rendelkeznek. A szépen megszerkesztett hírportálok, pontosan vágott videók és a Photoshop professzionális felhasználásáról tanúskodó fényképek kétséget sem hagytak bennem afelől, hogy a médiatartalmak szerkesztői profik – nálam mindenesetre profibbak.

A nagy és ismert palesztin szervezetek mellett feltűntek olyan különböző harcoló dzsihadista szervezetek szépen szerkesztett videói és sajtóközleményei is, mint például a Jahíja Ájjásh brigádé, mely Ariel Saron temetésekor lőtt rakétát Izraelre.

Képzett fiatalok

„Mégis mit vártál? – kérdez vissza Abdelhalim, amikor végre sikerül elérnem telefonon. – Már hogyne lennének website-jaik, hiszen meghatározó szereplői a palesztin társadalomnak. Az egy dolog, hogy mit mond az Egyesült Államok és az Európai Unió, Gázában ezek a szervezetek harcolnak a megszálló izraeli védelmi erők ellen.”

Arra a kérdésemre, hogy kik szerkesztik ezeket a portálokat, azt a választ kapom, hogy fiatal palesztinok lelkesedésből vagy konkrét fizetésért. „Régen elmúlt az az idő, hogy számítógépes ismeretekben vagy a videó-, illetve képszerkesztő programok ismeretében az arabok alulmaradtak az európai-akkal vagy az amerikaiakkal szemben” – teszi hozzá. Gázában az egyetemek tucatszámra ontják azokat a fiatal, professzionális médiatartalom-előállítókat, akik a blokád miatt nem találnak munkát, és végül egy-egy dzsihadista szervezetnél kötnek ki. A dzsihadista szervezetek vezetői pedig nem ostobák: felismerik a tehetséget.

„Mielőtt elhamarkodott következtetésre jutnál, jelezném, hogy a dzsihadista portálok az összes arab országban megtalálhatóak, nem csak Gázára jellemzőek” – búcsúzik Abdelhalim.

Online kiképzés

Palesztin kollégámnak igaza van. Ahogyan egyre mélyebbre ásom bele magamat az online terrorizmus rejtelmeibe, egyre nyilvánvalóbb, hogy a dzsihadista honlapok a Közel-Kelet szinte összes országában megtalálhatóak, de Afganisztánban és Pakisztánban is. Ha politikailag szeretnénk elkülöníteni őket, két típust határozhatunk meg: azoknak a pártoknak a webes fórumait, melyek nem utasítják el a fegyveres dzsihádot (ilyen például a Hamasz), illetve olyan, kizárólag a dzsihádra koncentráló fegyveres csoportok oldalait, illetve támogatói fórumait, melyek apolitikusak (leszámítva a saría és a kalifátus kötelező eszményét), és kizárólag a dzsahili (hitetlen) célpontok elleni harcot tűzik zászlajukra.

Az utóbbiból több is akad a neten: ide tartozik az Iszlám Dzsihád honlapja, de különböző úgynevezett rajongói honlapok is, melyeken megjelentek, sőt posztoltak az olyan, aktív harcot folytató terrorista szervezetek is, mint például az Iszlám Állam Irakban és a Közel-Keleten (ISIL).

A kifejezetten internetes terorrizmussal foglalkozó amerikai szervezet, a SITE Intelligence Group (www.siteintelgroup.com) leírása alapján az is nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy egy-egy konkrét terrorszervezet, mint például az al-Kaida esetében nem beszélhetünk hivatalos honlapokról. A szervezettel összefüggésbe hozható honlapokat lelkes önkéntesek szerkesztik: több tucat, a nemzetközi dzsiháddal foglalkozó weblap működik az interneten. Ezeken a honlapokon több más mellett konkrétan megtalálhatóak az olyan információk, hogy miként készítsen házilag bombát az ember, illetve hogyan lehet valakiből profi terrorista könnyen, gyorsan, okosan.

Ahhoz, hogy autentikussá váljanak ezek a honlapok, a recept a következő: a fórumaikban előbb-utóbb megjelenik egy-egy felhasználó, aki olyan képet vagy videót tölt fel, mely konkrét harcokat vagy nyilvános kivégzést ábrázol, amelyet egy ismert terrorszervezet követett el, és először jelenik meg a nyilvánosság előtt. Mivel a közös ideológia adott, az ilyen tartalmakat ünneplik a felhasználók. A honlapnak pedig máris van egy direkt vonala egy működő terrorszervezethez – vagy többhöz. A kérdés csak az, hogy miért töltenek fel ilyen videókat a terrorszervezetek.

Propaganda és toborzás

2005-től kezdve eléggé egyértelművé vált a terrorszervezetek, például az al-Kaida internetes politikája. A témában született tanulmányok átböngészése után hamar nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy az al-Kaida és fiókszervezetei viszonylag korán felismerték az internet nyújtotta lehetőségeket, azt elsősorban propagandacélokra

és toborzásra használják, a szíriai polgárháború pedig remek alkalmat szolgáltat a „promóciós” anyagok készítéséhez. Az olyan közösségi videomegosztókra például, mint a YouTube, szinte naponta kerülnek fel olyan videoanyagok, melyeket egy-egy harcoló milícia vagy a terepen működő terrorszervezet készít propagandacélokkal. A SITE nyilatkozatai szerint pedig, dacára, hogy Oszama bin Ladenről köztudott, hogy csak a megbízhatónak ítélt futárain keresztül tartotta a kapcsolatot a külvilággal – a terrorszervezetek aktív sejtjei között is egyre inkább áttevődik a kommunikáció az internetre.

Saját titkosítóprogramok

A Snowden-botrány nem érte váratlanul a dzsihadista szervezeteket, sem pedig az ezeket támogató honlapok hálózatát. Ezeknek a honlapoknak az irányítása korántsem centralizált: ha a hatóságok egyet-egyet például nyílt uszítás miatt elérhetetlenné tesznek, a szerepüket azonnal átveszi egy másik. A jelek szerint pedig már léteznek a kifejezetten a dzsihád céljáró íródott kódoló programok. Ilyen például az ingyenesen letölthető Ászrár Ál Mudzsahidín titkosító szoftver, mely már a második verziójával várja a jövőbeli terroristákat, de létezik titkosított alternatívája az olyan chatprogramoknak is, mint például az MSN Messenger vagy a Skype.

Az internetes forgalmukat elnézve ezeket a programokat használják és folyamatosan frissítik is. A hatóságok és a titkosszolgálatok persze mindent elkövetnek annak érdekében, hogy monitorozzák a terrorszervezetek működését és kommunikációját, az azonban nyilvánvaló, hogy egy új front nyílt meg az interneten is.

 

Kivégzések online

„Testvérek! Mire vártok még? Van itt (Szíriában – a szerk.) fegyver elég, mely a jöttötökre vár, és hogy játsszatok velük. Rengeteg étel van, rendszeresen levágnak egy birkát, attól függően, hány testvér (milicista – a szerk.) gyűlik össze. És rengeteg hajadon asszony van itt, arra várva, hogy kihordhassa Mahdi Imám hadseregének utódjait, Isten akaratából” – írja egy brit dzsihadista a szíriai Atmehből. A terrorszervezeteket támogató és azok „áldásával” működő site-okon, honlaptól függően különböző témákból szemezgethet az olvasó. A leggyakrabban persze Szíria kerül szóba.  Mind helyi, mind külföldi dzsihadisták – kezdve az Al-Nuszra Fronttól az Iszlám Állam Irakban és a Közel-Keleten szervezet harcoló alakulataiig – posztolnak praktikus tanácsokat arról, hogyan lehet bejutni Törökországon keresztül könnyedén az országba. Érdeklődés esetén ezeken az oldalakon lehet kérni kapcsolatokat a harcoló dzsihadisták felé az országban. A legtöbb portál számtalan szúra és hadísz szélsőséges szalafita magyarázatát is közli, illetve ezeken a weboldalakon kapnak helyet az olyan körözött terrorista vezetők szónoklatai is, mint például Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida rangidős vezetője, vagy az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet nyilatkozatai. Ezeken a portálokon teszik közzé a nyilvános kivégzéseket is: külföldiek vagy éppenséggel árulónak tartott helyiek lefejezéséről, agyonlövéséről találhatunk videókat és képeket, de itt üdvözlik és dicsőítik az úgynevezett „zöld galambokat”, a dzsihád során erőszakos halált halt, általuk mártírnak tekintett milicistákat.

Olvasson tovább: